PRÁCE 🧰

Povinné ručení: Nízké limity krytí

2. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Co je levné, není automaticky dobré. To platí v různých pojištěních, se kterými se za život setkáte. Pokud uvažujete o povinném ručení, rozhodně se zaměřte nejprve na limity a až poté na cenu.

Povinné ručení: Nízké limity krytí

V dnešní době je šetření na prvním místě. Zvedá se inflace, ceny potravin, ceny služeb a nakonec i cena povinného ručení. To by vás ale nemělo donutit slevit ze svých nároků, protože až se někdy něco stane, budete chráněni, v opačném případě těžce našetřené peníze utratíte za vzniklé škody a leckdy se můžete zadlužit na nepříjemné roky dopředu.

Při sjednávání povinného ručení je tedy vhodné se dívat především na výše limitů, které pojišťovna nabízí. Člověk si to možná ani neuvědomí, ale kolikrát i drobný ťukanec nebo utržené zrcátko protijedoucího vozidla, může stát nemalé peníze.

Co to jsou pojistné limity a jakou zvolit hranici limitů

Limit je prostě částka, kterou si s pojišťovnou odsouhlasíte například u povinného ručení. Laicky řečeno je to nejvyšší možná hranice pojistného plnění – tedy to, do jaké částky bude pojišťovna plnit svůj závazek vůči vám. U povinného ručení je minimální výše limitu stanovena zákonem (35 milionů korun), pokud samozřejmě budete chtít vyšší, není to problém, jen se to pak odrazí na finální ceně produktu. K tomu je pak nutné také přičíst částky za různá připojištění. Výraznou slevu udělají bonusy za bezeškodné období.

A tady pozor. Nízké limity budou vždy znamenat nízkou cenu za povinné ručení, což může být dobrý marketingový tah pro neznalé řidiče. Je tedy nutné zdůraznit, pokud se uvážete k takové smlouvě, musíte počítat s tím že, jakmile se něco stane – například dopravní nehoda – vyčerpá se limit pojistného krytí od pojišťovny a veškeré další náklady nad tento limit, budete muset uhradit ze své kapsy. Při vážnějších nehodách s újmou na zdraví nebo při škodách na luxusních vozech, zejména těch elektrických, byste se tím upsali ďáblu a možná ještě vaše děti by splácely tento dluh.

Obecně se doporučuje, aby si klienti pojišťoven sjednávali taková pojištění, která budou mít minimální limit plnění 50 milionů korun vztahující se na škodu na zdraví a dalších 50 miliónů na majetkovou škodu. Myslete tedy nejen na sebe, ale také více do budoucnosti. Jistě se na několik let nechcete zadlužit, jen proto, že jste tenkrát odmítli platit o dvě stovky ročně více na zákonném pojištění.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: ePojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články