PRÁCE 🧰

Povinné ručení pro elektrokoloběžky schváleno! Koho se povinnost týká?

28. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Druhy povinného ručení

Dlouho se o tom mluvilo a byla jen otázka času, kdy tuhle změnu naši zákonodárci odklepnou. Po několika měsících je nicméně jasno! Od roku 2024 budou muset povinné ručení platit nově i provozovatele silnějších elektrokoloběžek. Týká se tato povinnost i vás?

Provozovatelé elektrokoloběžek budou muset nově platit povinné ručení

Rostoucí počet nehod

Jízda na elektrokoloběžkách se stává stále oblíbenější. Bohužel současně s oblibou tohoto dopravního prostředku stoupá také počet nehod, které provozovatelé elektrokoloběžek způsobují chodcům, ale i ostatním účastníkům silničního provozu.

Byla tedy jen otázka času, kdy právě kvůli rostoucímu počtu nehod s případným odškodněním pro poškozeného, přijde Evropská unie s podobnou regulací a návrhem na efektivnější náhradu škody. To se nyní stalo realitou a povinné ručení budou nově muset mít i elektrokoloběžky.

Důležitá je hmotnost i rychlost elektrokoloběžky

Motorová směrnice Evropského parlamentu a Rady se bude nově vztahovat na elektrokoloběžky s elektrickým motorem překračující rychlost 25 kilometrů za hodinu nebo na ty, které váží víc než 25 kilogramů a zároveň jezdí rychleji než 14 kilometrů za hodinu. Nově se tak budou ze zákona pojišťovat také segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory, motorová golfová vozítka a podobně.

Elektrokola jsou zatím mimo hru

Zmíněná směrnice zatím nepočítá s tím, že by povinnost platit povinné ručení nařídila také provozovatelům elektrokol, protože jejich primárním zdrojem energie je šlapání, a ne pouze motor. Další výjimku mají též zahradní traktory, které se pohybují výhradně na soukromém pozemku. Pokud tento pozemek ale opustí a vyjedou například na silnici, povinné ručení už musí mít sjednané.

Měli byste vědět: Další výjimka platí také pro skútry určené zdravotně postiženým. Provozovatelé těchto elektrovozidel mohou využít dobrovolné pojištění běžné občanské odpovědnosti.

Povinné ručení bude platit provozovatel, nikoliv vlastník

Další novinkou, která provětrá peněženky zejména mladším řidičům nebo těm, kteří začínají sbírat bonusy od nuly, je skutečnost, že povinné ručení nyní bude muset platit výlučně provozovatel, nikoliv vlastník vozidla, elektrokoloběžky, či segwaye a dalších vozidel, na které se tato povinnost vztahuje. Doposud byla povinnost výlučně na majiteli vozidla.

Měli byste vědět: Stejná povinnost platí i pro sdílené koloběžky, které lidé využívají jen krátce. Jak bude tato povinnost vypadat v praxi je ale zatím ve hvězdách.

Snazší náhrada pro poškozené

Cílem těchto změn, které nedávno odklepla vláda a podepsal je i prezident, má být snazší náhrada škod těm, kterým elektrokoloběžka nebo jiné vozítko způsobí škodu. Od roku 2024 dostane poškozený kompenzaci od pojišťovny ze sjednaného povinného ručení.

Vzhledem k menším objemům motorů zmíněných vozítek se dá ovšem předpokládat, že cena jejich povinného ručení nebude nikterak závratná a bude se pohybovat okolo několika stokorun ročně. Konkrétní částky ale odhalí během následujícího roku až samy pojišťovny na základě vlastního konkurenčního boje.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Česká asociace pojišťoven, Ministerstvo financí.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články