PRÁCE 🧰

Jak vypadá aktuální cena povinného ručení a co nás čeká do konce roku?

23. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení po mnoha měsících citelného zdražování nečekaně zlevnilo. Řidiči se ale pravděpodobně nebudou radovat dlouho. Na konci roku totiž vstoupí v platnost nový zákon, který povinné ručení pravděpodobně zdraží všem skupinám řidičů.

Cena povinného ručení konečně klesla. Řidiči se ale nebudou radovat dlouho

Cena povinného ručení na auto klesla o více než stovku

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v červenci klesly v průměru o 105 korun. Průměrná cena povinného ručení k prvním prázdninovému měsíci činila 6 783 Kč ročně. Za tuto částku si můžete sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, který představuje typické auto tuzemských domácností.

Za nižší cenu povinného ručení může zrušení nejdražšího produktu

Důvodem nižší průměrné ceny povinného ručení ale rozhodně není to, že by tuzemské pojišťovny začaly klientům samy od sebe pojistné zlevňovat. Zlevnění je způsobeno změnou v produktech na tuzemském pojišťovacím trhu, protože skončilo poskytování jednoho z nejdražších pojištění vozidel v ČR. Namísto něj je nově mezi možnostmi povinné ručení od jiné pojišťovny, které je na cenově přijatelnější úrovni.

Nejdražší mají povinné ručení pražští řidiči

Obecně nejdražší mívají povinné ručení řidiči ve velkých městech, přičemž Praha si v této oblasti drží dlouhodobé prvenství. Průměrná cena povinného ručení v našem hlavním městě se vyšplhala během července na 7 487 Kč.

V porovnání s minulým rokem, kdy Pražany stálo povinné ručení 7 412 Kč, nejde o nijak výrazný nárůst. Nejlevněji pak povinné ručení sjednají řidiči v Benešově u Prahy, kde je zdejší průměr (5 846 Kč) naopak o několik stovek korun níže pod hranicí toho celkového.

Náš tip: Během léta se u některých pojišťoven objevují sezónní nabídky, díky kterým můžete na pojistném ušetřit i několik stokorun ročně. Dá se ale s velkou mírou jistoty očekávat, že dlouhodobě ceny pod vyčíslený průměr neklesnou.

Vyhlídky do budoucna řidiče nepotěší

I po vyjmutí skončeného produktu z výpočtu se ovšem trend křivky v cenách povinného ručení nezměnil. Cena povinného ručení auta stále mírně roste. A jinak tomu nebude ani v budoucnu. Řidiče pravděpodobně nepotěší informace o novém zákonu z dílny Ministerstva financí, který na konci srpna podepsala vláda.

Kromě jiných změn, o kterých jsme informovali v jednom z předchozích článků, dojde také k navýšení minimálních limitů pojistného plnění ze současných 25 na 50 milionů korun. V konečném důsledku to proto bude znamenat navýšení cen pojistného pro všechny kategorie řidičů. Zákon by měl vstoupit v platnost den před Štědrým dnem – tedy 23. 12. 2023.

  Porovnat nabídky povinného ručení online

Zdroj info: Broker Consulting POVIndex.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články