PRÁCE 🧰

Cena povinného ručení na auto je nejvyšší za tři roky. Jak na pojistce ušetřit?

17. 6. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Průměrná cena povinného ručení se podle Broker Consulting POVIndexu vyšplhala za letošní duben hodnotu 6 848 Kč. V porovnání s minulými hodnotami jde o nejvyšší měření za čtvrtý měsíc v roce, které navíc překročilo i celkový průměr. Trend mírného růstu cen kvůli zdražování vstupů dál pokračuje. Jak na povinném ručení přesto ušetřit?

Cena povinného ručení auta se neustále zvyšuje. Na čem ušetřit?

Cena povinného ručení se u jednotlivých pojišťoven liší

Kdybyste mezi sebou porovnali deset nabídek povinného ručení, každý z nich se bude lišit nejen pojistnou ochranou, ale také cenou. Abyste si udělali lepší představu o tom, jak se pohybuje orientační cena povinného ručení, je dobré využít praktickou kalkulačku, která za vás dostupné nabídky porovná a seřadí podle nejlepšího poměru pojistné ochrany vs. ceny, případně podle výše pojistného.

Cenu můžete snížit sjednáním pojistky online

Využívat praktický srovnávač nebo kalkulačku má smysl hned z několika důvodů. Nejen, že ušetříte čas, který byste jinak museli věnovat obíhání jednotlivých pojišťoven nebo zjišťováním informací o jejich aktuálních nabídkách, ale také peníze. Za to, že si povinné ručení vyřídíte online, vám pojišťovny nabídnou slevu obvykle ve výši 5 až 20 %.

Vybírejte povinné ručení s omezeným nájezdem

Jezdíte málo? Pak nemá smysl platit klasické povinné ručení, ale pátrat po nabídkách pojišťoven, které nabízejí povinné ručení s omezeným nájezdem. Jeho cena se vypočítává na základě počtu najetých kilometrů ročně a v porovnání s běžnou pojistkou může být mnohem levnější. Pokud tedy máte malý roční nájezd, nezapomeňte to při poptávání nebo sjednávání povinného ručení zmínit.

Nevyplatí se vám komplexní pojistka?

Pokud si k povinnému ručení plánujete sjednat i havarijní pojištění, nabídky jednotlivých pojišťoven mezi sebou důkladně porovnejte. Některé z nich vám totiž mohou za tzv. komplexní pojistku nabídnout slevu ve výši 5 až 10 %. Sjednání obou produktů u jedné pojišťovny je nicméně velmi individuální a vždy záleží na konkrétní pojišťovně a jejích podmínkách.

Cena povinného ručení auta bude nižší díky bonusům

Věděli jste, že bonusy dokážou zlevnit povinné ručení až o 60 %? Navíc jsou mezi pojišťovnami převoditelné, takže na ně nezapomeňte ve chvíli, kdy si budete pojistku sjednávat. Výši bonusů navolíte ručně zadáním délky předchozího pojištění a počtu způsobených nehod. Pokud si uvedenými informacemi nejste jistí, není problém bonusy ověřit kdykoliv v průběhu procesu sjednávání povinného ručení.

Sjednejte si pojistku na jinou osobu

Pokud patříte mezi mladé řidiče, kteří teprve začali se sbíráním bonusů, případně spadáte do kategorie 65+, bude cena povinného ručení na auto výrazně vyšší než u řidičů, kteří do výše zmíněných rizikových skupin nespadají. Chcete-li na pojistce přesto ušetřit, zkuste si sjednat povinné ručení na jiného pojistníka, který do rizikové skupiny nespadá. Tady je ale potřeba dodat, že u mladých řidičů z dlouhodobého hlediska tenhle „fígl“ nic moc neřeší. Zmínění řidiči totiž jen oddalují okamžik, kdy začnou sbírat bonusy od nuly, což jde ruku v ruce s drahým pojištěním.

Zvolte optimální frekvenci platby pojistného

Při sjednávání povinného ručení si můžete sami nastavit, zda budete pojistné platit každý měsíc, čtvrtletně, dvakrát za rok nebo jednorázově. Zatímco dříve se jednoznačně vyplatila roční platba pojistného, dnes už jsou některé pojišťovny vstřícnější a nabízí rozložení do více splátek bez navýšení ceny. Vždy je ale potřeba mezi sebou nabídky porovnat a zvolit tu nejvýhodnější frekvenci.

Zvažte možnost flotilového pojištění

Flotilové pojištění představuje možnost hromadného pojištění více aut v rámci jedné pojistné smlouvy. Dříve byl tento produkt určen spíše podnikatelům a firmám, dnes ho některé pojišťovny umí nabídnout i fyzickým osobám. Podmínkou většinou bývá, aby vozový park zahrnoval alespoň pět vozidel. Výhodou je skutečnost, že všechna vozidla máte přehledně na jedné pojistné smlouvě, nevýhodou pak to, že bonusy sbírá pouze pojistník.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články