PRÁCE 🧰

Tipy, jak vám kalkulačka povinného ručení pomůže snížit cenu pojistky

12. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Kalkulačka motoristy Kalkulačka pojištění

Povinné ručení nabízí skoro všechny pojišťovny u nás. Jejich produkty se ale mezi sebou liší nejen pojistnou ochranou, ale také cenou. Co dělat, pokud potřebujete cenu pojistného snížit na minimum? Zkuste tyhle triky!

Jak na nižší pojistné? Zkuste to s kalkulačkou povinného ručení

V hlavní roli kalkulačka povinného ručení

Při výběru pojistky sází spousta řidičů na nejrůznější online kalkulačky a nezávislé srovnávače povinného ručení. Ty totiž umí povinné ručení nejen najít, ale také porovnat nebo seřadit podle ceny. A pokud vám některá z nabídek padne do oka, můžete si ji rovnou taky sjednat. To vše bez toho, abyste museli opouštět pohodlí domova.

Kalkulačka na povinné ručení dokáže kouzlit s cenou

To samozřejmě za předpokladu, že víte, jak na to. Výslednou cenu pojistného totiž ovlivňuje několik základních parametrů. Mezi ně patří:

  1. Věk řidiče: Za povinné ručení zaplatí více mladí řidiči a řidiči v seniorském věku. Z hlediska statistiky jsou totiž pro pojišťovny rizikovější.  
  2. Typ vozidla a způsob využití: Výslednou cenu pojistného ovlivňuje i to, zda je auto využíváno pro soukromé účely nebo je služební apod.
  3. Bydliště (PSČ): Pojišťovny určují cenu podle místa bydliště, protože ze statistik nehodovosti vyplývá i to, že v některých částech ČR se bourá více a v jiných méně.
  4. Bonusy a malusy: Pokud jste v minulosti nebourali, dostáváte bonus v podobě slevy. Pokud naopak bouráte, cena pojistného se zvyšuje.
  5. Frekvence placení pojistného: Stejně jako u jiných pojistných produktů, tak i u povinného ručení dostanete mnohdy slevu za to, že platíte pojistné jednorázově na celý rok.
  6. Parametry automobilu: Za povinné ručení zaplatí více řidiči starších a silnějších aut.

Jak ale může výše uvedené ovlivnit právě zmíněná kalkulačka pro povinné ručení? Tady je pár tipů!

Jak na nižší pojistné? Zkuste to s kalkulačkou povinného ručení

Zadejte do kalkulačky správný věk

Levnější pojistné získáte ve chvíli, kdy si povinné ručení sjednáte na řidiče, který nespadá do rizikové skupiny. U mladších řidičů to můžou být třeba jejich rodiče, u seniorů pak zase pro změnu děti. Jde o zcela legální a hojně rozšířený způsob, jak ponížit výslednou cenu pojistného.

S řidičem z menšího města máte vyhráno

Podobně jako ve výše uvedeném případě můžete cenu pojistného ponížit tím, že si pojistku sjednáte na řidiče, který bydlí v menším městě. Pokud žijete například v Praze, kde je cena za povinné ručení standardně nejvyšší, ale vaši rodiče například v jihomoravských Otrokovicích, požádejte je o pomoc.

Převeďte si bonusy z jiné pojišťovny

Většinou každá kalkulačka povinného ručení dokáže na základě vstupních údajů ověřit výši bonusu (případně malusu) řidiče. Ten vám může v maximální výši ponížit výslednou cenu povinného ručení až o 60 %! Tipy, jak si převést bonusy od původní pojišťovny k té nové, najdete v jednom z dřívějších článků.

Sjednejte a zaplaťte pojistné online a na celý rok

Kalkulačka povinného ručení porovná zdarma a nezávazně dostupné nabídky odpovídající zadaným vstupním parametrům. Obvykle je také seřadí podle ceny. Na vás potom je, kterou z nabízených pojistek vyberete. V tomto případě stále platí, že za online uzavření a jednorázovou platbu pojistného na celý rok můžete získat zajímavou slevu nebo výhodnější cenu.

Mohlo by vás zajímat: Kalkulačka povinného ručení je zdarma. Aby za vás ale produkty porovnala, je potřeba do ní zadat vstupní údaje o pojistníkovi i automobilu. Existují samozřejmě i kalkulačky, kde není potřeba tyto údaje vepisovat. V takovém případě ale bude výpočet pojistného velmi nepřesný.

Kalkulačka pro povinné ručení je fajn rádce, ale není všespásná

Závěrem je potřeba zmínit, že při výběru je potřeba dbát nejen na cenu povinného ručení, ale především na rozsah pojistné ochrany a limity pojistného plnění. U nejlevnějších nabídek může být ochrana nedostatečná a v případě nehody musí řidič vše nad sjednaný limit uhradit z vlastní kapsy.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Nezávislé kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články