PRÁCE 🧰

Kalkulačka povinného ručení je dobrým sluhou, ale špatným pánem

5. 5. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Kalkulačka motoristy Kalkulačka pojištění

Povinné ručení rok co rok zdražuje. Letošní meziroční nárůst cen je ovšem bezprecedentní a činí neuvěřitelných 15 procent. Protože pojišťovny svoje ceníky neustále mění, řadě řidičů se otevírá možnost zajímavé úspory. Musí ale vědět, jak na to.

Víme, jak nenaletět nejrůznějším kalkulačkám povinného ručení

S úsporou pomůže kalkulačka povinného ručení

Obíhat jednotlivé pojišťovny a srovnávat jejich nabídky klasickým způsobem, je zbytečně zdlouhavé a nadmíru komplikované. V době internetu a nejrůznějších srovnávačů se proto vyplatí sáhnout po nezávislých nástrojích, které za vás provedou aktuální průzkum trhu a najdou přesně takovou nabídku, jenž bude odpovídat vašim preferencím.

Dobrý sluha, ale špatný pán

Při využívání online kalkulaček povinného ručení byste se ovšem měli mít na pozoru. I tady totiž platí rčení, které říká, že není všechno zlato, co se třpytí. Nejrůznější srovnávače mohou na základě několika údajů (typicky datum narození a SPZ pojišťovaného vozidla) naslibovat takové ceny pojistek, na které byste v pojišťovně dosáhli pouze stěží. Při bližším prozkoumání ale zjistíte, že nabídka není tak výhodná, jak se na první pohled tváří.

Kde je zakopaný pes?

Problémem mnohých kalkulaček povinného ručení, které za vás zdarma porovnají dostupné nabídky tuzemských pojišťoven, je především skutečnost, že ceny jsou v drtivé většině případů pouze orientační. Přesnější cenu, která bývá zpravidla mnohem vyšší, zjistíte až při zadání dalších údajů (typicky jde o rodné číslo) v předposledním nebo posledním kroku srovnání.

Problémem může být i rozložená platba

Dalším kamenem úrazu je i vícečetná platba pojistného. Některé kalkulačky nabízí kromě jednorázové roční platby také platbu pojistného každého půl nebo čtvrt troku. Některé pojišťovny cenu pojistného u čtvrtletních nebo půlročních plateb navyšují, čehož si nemusí člověk při sjednávání pojistky pomocí kalkulačky povinného ručení online všimnout. Ve finále tak za pojistku dotyčný přeplatí o několik stokorun více.

Jak online kalkulačky povinného ručení správně využívat?

Pokud chcete na pojistce doopravdy ušetřit, určitě srovnávače a online kalkulačky nezatracujte. Srovnání povinného ručení ale vždy provádějte pouze prostřednictvím nezávislých nástrojů, kam zadáte maximum důležitých informací (nejen o vozidle, ale také věku a bydlišti pojistníka a jeho bonusech) hned na začátku.

Při výběru konkrétní nabídky se také nezaměřujte pouze na cenu pojistného, ale pozornost věnujte rozsahu pojistné ochrany a krytým rizikům a také výši pojistných limitů. Minimální zákonné limity činí od letošního roku 50 milionů korun. I když se to může zdát na první pohled mnoho, při hromadných nehodách nebo u škod na zdraví, či životě může jít o nedostatečnou částku.

Zaměřte se také na výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit, případně ho dokonce odmítnout a prověřte, zda čtvrtletní nebo půlroční platba nenavýší konečnou výši pojistného. Pokud záhy po uzavření povinného ručení online najdete výhodnější nabídku, pamatujte, že máte právo od smlouvy odstoupit bez sankcí do dvou měsíců od jejího sjednání!

Zdroj info: Nezávislé online srovnávače a kalkulačky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články