PRÁCE 🧰

Může řidič ovlivnit výpočet povinného ručení? Díky jednoduchým trikům to jde

15. 1. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Srovnávače pojištění a financování Výpočet pojištění

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla musí mít ze zákona každé vozidlo, které vyráží na tuzemské silnice. Výpočet povinného ručení se ale odvíjí od mnohých faktorů. Zkusili jsme je ovlivnit a tím snížit jeho cenu. Jak to dopadlo?

Lze ovlivnit výpočet povinného ručení? S následujícími triky ano!

Výpočet povinného ručení závisí na mnoha faktorech

Pro naše potřeby jsme využili volně dostupné online kalkulačky a nezávislé srovnávače, které za vás povinné ručení nejen porovnají, ale umožní ho taky jednoduše sjednat. Navíc často pracují nejen s klasickými, ale i neveřejnými nabídkami.

Výpočet povinného ručení (tzn. jeho cenu) ovlivňuje několik faktorů, které ale zájemce o novou pojistku může mnohými způsoby ovlivnit. Mezi základní cenotvorné parametry nicméně patří:

  • Věk pojistníka
  • Jeho bydliště
  • Bonusy a malusy
  • Parametry automobilu
  • Frekvence placení pojistného

Přečtěte si také: Vše o povinném ručení: Co kryje, kdo ho (ne)musí platit a proč nechtít to nejlevnější?

Lze ovlivnit výpočet povinného ručení? S následujícími triky ano!

Výpočet povinného ručení a modelová situace č. 1

Už v jednom z předchozích článků jsme zkoušeli vybrat povinné ručení pro 22 let staré BMW, které vlastní dvacetiletá řidička, která bydlí v Brně a s autem jezdí krátkou dobu, proto na kontě nemá prakticky žádné bonusy. V takovém případě ji nejlevnější povinné ručení vyjde na 5 928 Kč ročně. Tady je ale potřeba počítat jen s nižšími pojistnými limity, které mohou být v případě škody na zdraví nebo životě nedostatečné. Nejdražší pojistné pak činí závratných 33 628 Kč a kromě vysokých limitů nabízí i celou řadu připojištění.

Povinné ručení: výpočet u modelové situace č. 2

Zákonné pojištění ale řidič vozidla nemusí uzavírat sám na sebe. V případě výše zmíněné řidičky, která ještě nemá vyježděné bonusy, je dokonce logické, že pojistku uzavře na rodiče nebo staršího sourozence. To samozřejmě za předpokladu, že chce na pojistném ušetřit. Pokud totiž pojistku uzavře 59 letý rodič dotyčné řidičky, pak ho nejlevnější pojistka vyjde na 2 232 Kč a ta nejdražší na přijatelných 12 814 Kč ročně. Rozdíl oproti výše zmíněným částkám je to opravdu znatelný. V tomto případě vstupuje do hry zejména 100% bonus povinného ručení zkušeného řidiče.

Lze ovlivnit výpočet povinného ručení? S následujícími triky ano!

Výpočet povinného ručení bez osobních údajů je nepřesný

Spousta řidičů bude na tomto místě argumentovat tím, že pro orientační výpočet povinného ručení nechce do nezávislých kalkulaček a srovnávačů zadávat osobní nebo kontaktní údaje, což je z mnoha důvodů samozřejmě logické.

Srovnávače, které za vás provedou výpočet povinného ručení bez osobních údajů, opravdu existují. Výpočty pojistného jsou ale v tomto případě značně nepřesné. Jak už jsme totiž zmínili výše, věk a bydliště řidiče totiž patří mezi důležité parametry, které výpočet povinného ručení (a následně jeho cenu) ovlivňují ve velké míře.

Na výslednou cenu mají samozřejmě vliv i další faktory. Pokud například zaplatíte pojistné jednou ročně, nějakou stokorunu také ušetříte. Některé pojišťovny vám dokonce můžou za online sjednání nabídnout zajímavou slevu nebo výhodnější cenu. A ta na vás čeká v případě, že si u jedné pojišťovny sjednáte současně povinné ručení i havarijní pojištění.

  Nejvýhodnější povinné ručení online

Zdroj info: online kalkulačky a srovnávače.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články