PRÁCE 🧰

Tady je velké srovnání povinného ručení napříč deseti lety. Jak se vyvíjely ceny?

9. 5. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení opět zdražuje. Dubnová hodnota překročila celkový průměr, který za celé sledované období činí 6 724 Kč. Trend mírného růstu cen kvůli zdražování vstupů dál pokračuje. Jak se měnila cena pojistného v čase? Máme pro vás velké desetileté srovnání!

Víte, jak se vyvíjela cena povinného ručení napříč lety 2013 - 2023?

Ceny povinného ručení začaly stoupat v roce 2013

Díky tvrdému konkurenčnímu boji cena povinného ručení řadu let klesala. V roce 2013 ovšem nastal zlom a povinné ručení po mnoha letech poklesu zdražilo. Důvodem byl především růst nákladů za škody. Nejvíce za povinné ručení zaplatili tzv. rizikoví řidiči – to znamená řidiči do 22 let věku.

Pojišťovny zdražily i v roce 2014

Trend v podobě navyšování pojistného pokračoval také v roce 2014. Na cenu povinného ručení měl v tomto roce (vedle paušální náhrady zásahu hasičů) vliv i nárůst náhrad za zdravotní škody a odvod do Fondu zábrany škod. Pojišťovny zdražily v tomto roce kvůli legislativním změnám povinné ručení v průměru o více než deset procent. Nejvíce se zdražení dotklo řidičů, kteří často bourají.

Povinné ručení v roce 2015 opět zdražuje

V roce 2015 pokračoval trend postupného růstu cen povinného ručení. A to i přesto, že s účinností od 15. ledna tohoto roku zrušila poslanecká sněmovna povinné příspěvky pojišťoven do garančního fondu. V prvním čtvrtletí 2015 zdražilo meziročně povinné ručení u všech motorizací. Nejvíce se zdražení dotklo motoristů s vozidly o objemu od 1 001 do 1 250 kubických centimetrů, kde se cena povinného ručení zvýšila v průměru skoro o 16 %. Například v Praze činilo průměrné pojistné 4 327 Kč.

Rok 2016 nepotěšil rizikové řidiče ani řidiče náklaďáků

Cena povinného ručení roste i v roce 2016. A to zejména u rizikových řidičů. Průměrná cena pojistného činí podle České kanceláře pojistitelů 2 746 Kč. Pojišťovny výrazně zdražují většinou jen těm klientům, na nichž v minulosti nejvíce prodělávaly. Vyšší pojistné ale v tomto roce zaplatili i řidiči nákladních aut, kde povinné ručení v posledních letech zdražilo o 15 procent na průměrných 46 tisíc korun.

Povinné ručení a srovnání roku 2017

Podle vyjádření České kanceláře pojistitelů, která ceny povinného ručení na celém trhu sleduje, je pojišťovny v průměru drží na loňské úrovni. V Česku je povinné ručení stále výrazně levnější, než za něj v průměru platí řidiči v západní Evropě. Některým řidičům dokonce pojišťovny pojistné zlevnily. Za pojistné v tomto roce řidiči zaplatili průměrně necelých tři tisíce korun.

Vyšší ceny povinného ručení v roce 2018

Opětovné zdražování mohli klienti pojišťoven pocítit i v roce 2018, kdy je začali obesílat pojišťovny s vyšším pojistným. Hlavním důvodem je především legislativa, kdy s novým občanským zákoníkem přicházejí stále nové nároky na odškodnění, a tedy i výrazně vyšší pojistná plnění. Opomenout ale nelze ani další z efektů, které k růstu cen pojištění vedly, a tím je zvyšování cen náhradních dílů a práce v autoservisech.

Jak vypadalo srovnání povinného ručení v roce 2019?

V roce 2019 činila průměrná cena povinného ručení 2 969 Kč. Stále tak nepřekročila onu magickou hranici tří tisíc. Cena v tomto roce narostla o pouhá čtyři procenta. Řidiči tak v průměru zaplatili zhruba o stokorunu více. Hlavní příčinou zvyšování cen je především stále vyšší finanční náročnost způsobených škod, které pojišťovny v rámci krytí pojistných událostí, z povinného ručení vyplácejí.

Srovnání povinného ručení v roce 2020

Růst pojistného v roce 2020 pokračuje nižším tempem, než tomu bylo v roce 2019. Podle České kanceláře pojistitelů zdražilo pojistné zhruba o 2,9 % na částku 3 066 Kč. Průměrná škoda na majetku dosahuje nyní 44 000 Kč a průměrná újma na zdraví dosahuje nyní téměř 380 000 Kč. Pojišťovny proto chystají další zdražování, které se citelně projevilo zejména v následujících letech.

Skokový nárůst pojistného v roce 2021

Průměrné pojistné v roce 2021 činilo 3 437 Kč, což je o necelé čtyři stovky více, než průměr roku 2020. Hlavním důvodem citelného zdražení je hospodářské ochlazení. Přetrvávající nejistoty na trzích, ale i ve firmách navíc podporují růst cen energií, materiálů ale i zdrojů obecně.

Za povinné ručení v roce 2022 jsme zaplatili průměrně 4 298 Kč

Další obrovské zdražení čekalo řidiče i v roce 2022, kdy činilo průměrné pojistné 4 298 Kč. Během roku 2022 rostla cena povinného ručení nejen v Praze, ale i v menších městech. Důvod pro zdražení je jednoduchý – nehod přibývá a finanční náročnost škod, které musí pojišťovny vyplácet, roste. V současnosti se navíc přidávají drahé energie, které rovněž zdražují výrobu i provoz autoservisů.

Za povinné ručení i havarijní pojištění si připlatíme i v letošním roce

Zdražování se nevyhne ani roku 2023. Kromě vyšších cen v autoservisech se očekává také nárůst cen povinného ručení a havarijního pojištění vozidel až o 10 procent. Důvodem je samozřejmě zdražení energií a také náhradních dílů do aut. S plánovaným zdražením jde ruku v ruce i vyšší nehodovost v Česku, která má poměrně zásadní vliv na výpočtu hodnoty povinného ručení a havarijního připojištění.

  Porovnat nabídky povinného ručení online

Zdroj info: ČKP, Broker Consulting POVIndex.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články