PRÁCE 🧰

Povinné ručení pro 22 let staré BMW za 6 i 34 tisíc. V čem se liší?

1. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení BMW

Každý, kdo chce vozidlo užívat na pozemní komunikaci, musí mít uzavřenou smlouvu o povinném ručení. Cena pojistky se odvíjí od řady faktorů, z nichž ty nejdůležitější spočívají ve stáří vozidla a věku řidiče.

Povinné ručení pro 22 let staré BMW se liší cenou i krytím

Články na téma modelové příklady povinného ručení:

  1. Povinné ručení pro 22 let staré BMW se liší cenou i krytím - právě čtete
  2. Na kolik vyjde povinné ručení Dacie Duster z roku 2019?

Povinné ručení: Cena mladé řidiče příliš nepotěší

Mladí řidiči při pojišťování vozu musí sáhnout hluboko do kapsy. V kombinaci se starším automobilem a bydlištěm ve větším městě, může být roční cena pojistného nemilým překvapením.

Protože povinné ručení nabízí prakticky všechny tuzemské pojišťovny, je občas složité se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Zvlášť, když může rozdíl ceny mezi nejlevnější a nejdražší pojistkou činit několik desítek tisíc!

Modelový případ: Povinné ručení BMW 3. řady z roku 2001

Abychom si výše uvedené tvrzení lépe představili, pro následující modelový příklad využijeme starší BMW řady 3 s 2171 cm3/125 kW a rokem výroby 2001. Jeho dvacetiletá řidička bydlí v Brně, s autem jezdí krátkou dobu, na kontě proto nemá prakticky žádné bonusy, které mohou cenu povinného ručení zajímavým způsobem snižovat.

Zatímco to nejlevnější povinné ručení, které nám nezávislé kalkulačky a online srovnávače našly, bude začínat na 5 928 Kč ročně (494 Kč měsíčně), za to nejdražší by naše mladá a nevyježděná řidička zaplatila úctyhodných 33 628 Kč (2 802 Kč měsíčně)! Proč je rozdíl v jednotlivých pojistkách tak markantní? Na vině je nejen rozsah pojistné ochrany, ale taky limit pojistného krytí.

Povinné ručení pro 22 let staré BMW se liší cenou i krytím

Nejlevnější povinné ručení nabízí jen nízké limity

Minimální zákonem stanovený limit pojistné ochrany je u povinného ručení 35 milionů Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 35 milionů Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené. Nejlevnější pojistka má tyto limity dvojnásobné (70/70).

Na první pohled se může zdát, že 70 milionů korun musí být při škodě na majetku či zdraví dostatečných. Pokud bychom se na problematiku podívali blíže, zjistíme, že tomu tak vůbec nemusí být.

U majetku zpravidla nebývá žádný větší problém, škody na zdraví nebo životě (vč. trvalých následků, pracovní neschopnosti apod.) mohou být mnohem vyšší. Zvlášť, pokud v nabouraném vozidle cestuje více pasažérů. Nejlevnější povinné ručení za zmíněných 5 928 Kč ročně navíc obsahuje pouze základní asistenci.

Nejdražší povinné ručení může ochránit zdraví i majetek

Dražší balíčky povinného ručení už zpravidla nabízejí vyšší pojistné limity (100/100, 140/140 nebo 200/200) a řidič díky nim může čerpat rozšířené asistenční služby. Samozřejmostí je i vyšší pojistná ochrana a bohatá nabídka krytých rizik.

Například zmíněné nejdražší povinné ručení za 33 628 Kč v sobě zahrnuje i úrazové pojištění řidiče, pojištění osobních věcí, ale třeba i úhradu nákladů na půjčovné náhradního vozu. Tato pojistka obsahuje i pojištění pro případ poškození střetem, pádem nebo nárazem vozidla v určité výši. V tomto případě jde o 10 000 Kč.

Povinné ručení pro 22 let staré BMW se liší cenou i krytím

Jak povinné ručení vybrat a ještě na něm ušetřit?

Při výběru povinného ručení je samozřejmě potřeba zhodnotit více parametrů než jen samotnou cenu. Hlavní roli u povinného ručení kryjí zejména pojistné limity. Pozornost byste ale měli věnovat také výlukám, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Jak lze pozorovat z výše uvedeného příkladu, naše mladá řidička z většího města bude mít zákonné pojištění poměrně drahé. Ušetřit na něm může za předpokladu, že jako pojistníka uvede staršího a zkušenějšího řidiče, pojistné zaplatí jednorázově a samotnou pojistku si sjedná online. Řada pojišťoven totiž dnes už nabízí za online srovnání zajímavou cenu nebo slevu.

Praktický tip závěrem: Pokud uvažujete také o havarijním pojištění, sjednejte si ho u stejné pojišťovny jako povinné ručení. Opět můžete získat zajímavou slevu nebo výhodnější nabídku.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články