PRÁCE 🧰

Spočítali jsme, kolik zaplatíte za povinné ručení pro vůz Dacia Duster z roku 2019

7. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení Dacia

Dacia Duster u nás patří mezi nejprodávanější vozy roku. Za první tři čtvrtletí se jí v Česku prodalo 1909 kusů. Model obsadil třetí příčku a předběhl dokonce i škodovku. Kolik jeho majitelé zaplatí za povinné ručení?

Na kolik vyjde povinné ručení Dacie Duster z roku 2019?

Články na téma modelové příklady povinného ručení:

  1. Povinné ručení pro 22 let staré BMW se liší cenou i krytím
  2. Na kolik vyjde povinné ručení Dacie Duster z roku 2019? - právě čtete

Modelový příklad: povinné ručení Dacia Duster 1598 cm3 / 84 kW z roku 2019

Cenu povinného ručení ovlivňuje nespočet faktorů. Mezi ty patří nejen model a značka vozu, ale také bydliště a věk řidiče, od kterého se odvíjí bonusy a malusy. Pro potřeby tohoto modelového příkladu nám poslouží čtyřicetiletý řidič, který vlastní Dustera třetím rokem. Zmíněný řidič nemá na svém kontě žádnou dopravní nehodu a bydlí v Ostravě. Kolik zaplatí za to nejdražší a nejlevnější povinné ručení?

Na kolik vyjde povinné ručení Dacie Duster z roku 2019?

Nejlevnější pojistka toho moc nekryje

Za nejlevnější pojištění zmíněný řidič zaplatí méně než 2 500 Kč. Konkrétně půjde o částku 2 457 Kč (měsíčně 204 Kč). Za tuto částku získá ovšem pouze základní ochranu a nižší limit pojistného krytí, který bude v tomto případě činit 100 milionů na každého zraněného nebo usmrceného a 100 milionů na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

Ačkoliv se může zdát, že 100 milionů korun je dost, opak může být zejména u škod na zdraví nebo životě pravdou. Majitel vozu navíc musí myslet na to, že škodu nad limit sjednané pojistné ochrany bude potřeba uhradit z vlastní kapsy, což pro něj může být likvidační.

Zmíněná pojistka také zahrnuje pouze základní asistenci a to jak v Česku, tak v Evropě. Limit pro tuto asistenci navíc činí pouze 3 000 Kč v ČR a 6 000 Kč v Evropě. Součástí pojistky je ovšem i pojištění drobných závad (např. píchlá pneumatika, vybitá baterie, klíčky zabouchnuté v autě nebo zlomené v zámku apod.) a to až do limitu výše zmíněné asistence.

Nejdražší pojistka supluje havarijko a nabízí i rozšířenou asistenci

Od nejdražšího povinného ručení vás zpravidla odradí cena. Pojišťovna si za něj totiž účtuje 14 541 Kč (měsíčně 1 211 Kč). Pokud však plánujete Dustera pojistit také havarijně, nemusí být zmíněná částka tak přehnaná. Zákonné pojištění v tomto případě kryje škody na majetku i zdraví nebo životě třetích osob až do 150 milionů korun a kombinuje v sobě také řadu připojištění.

Konkrétně jde o úrazové pojištění posádky vozu, pojištění přírodních rizik, požár a výbuch, střet se zvěří, poškození kabeláže zvířetem, odcizení vozidla, vandalismus, pojištění všech skel na vozidle, havárii, ale i právní poradenství. Navíc je jeho součástí rozšířená asistence, která platí na celém území Evropy včetně evropské části Turecka a řecké části Kypru, s výjimkou Běloruska, Ukrajiny, Ruska a Moldavska.

Na kolik vyjde povinné ručení Dacie Duster z roku 2019?

Jaké povinné ručení zvolit?

Při výběru povinného ručení je dobré mezi sebou jednotlivé nabídky porovnat. K tomu vám poslouží nezávislé kalkulačky a online srovnávače. Výsledky si následně můžete seřadit podle ceny. Vybírat ale povinné ručení pouze na základě ceny nedoporučujeme. Výběr podřiďte rozsahu pojistné ochrany, ale především limitům, kde volte vyšší varianty.

Pokud zvažujete vůz pojistit také havarijně, dává smysl vybírat z dražších pojistek, které v sobě kombinují nejen povinné ručení, ale také havarijní pojištění. V případě, že si totiž sjednáte povinné ručení a „havarijko“ u jedné pojišťovny, zpravidla můžete získat nižší cenu nebo alespoň zajímavou slevu.

  Vybrat povinné ručení na Dacia Duster

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články