PRÁCE 🧰

Jak na převod povinného ručení na jinou osobu a opravdu se vám vyplatí?

7. 3. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení musí mít na českých silnicích každé vozidlo. Z důvodu neustále se zvyšujících cen nicméně řada řidičů přemýšlí, jak na pojistném ušetřit. Jednou z možností je převod povinného ručení na jinou osobu. Je legální a opravdu se vyplatí?

Víte, že povinné ručení můžete uzavřít na jinou osobu a tím ušetřit?

Povinné ručení a jiný majitel

Přestože sjednání odpovědnosti z provozu vozidla ručení je v Česku povinné, zákon přímo neuvádí, zda musí být pojistka uzavřena na osobu provozovatele či majitele vozidla. Pojistníkem, tedy osobou, na jejíž jméno je povinné ručení sjednáno, může být proto prakticky kdokoli. A tady se otevírá možnost pro jistou úsporu na pojistném.

Výši pojistného ovlivňuje zejména:

  • Věk řidiče
  • Typ vozidla a způsob jeho využití
  • Bydliště (PSČ)
  • Bonusy a malusy
  • Frekvence placení pojistného
  • Parametry automobilu

Na koho napsat povinné ručení?

V jednom z dřívějších článků jsme si vysvětlili, jak fungují bonusy za bezeškodnou jízdu a jak mohou zlevnit pojistné klidně i o 60 %. A právě bonusy jsou tím, co nás bude při výběru vhodné osoby, na kterou povinné ručení napsat, zajímat.

Nejdražší mají obecně pojistku řidiči v rizikovém věku (obvykle do 25 let a poté nad 60 let), což je dáno statistikami pojišťoven, které u těchto skupin evidují vyšší nehodovost.

Protože jsme ale výše zmínili, že povinné ručení nemusí být napsáno na majitele vozidla nebo jeho aktuálního provozovatele, řidič spadající do rizikové kategorie může využít převod povinného ručení na jinou osobu a tím ušetřit.

Povinné ručení a jiný řidič: Jak to vypadá v praxi?

V tomto případě vlastně nejde o nic jiného, než že povinné ručení sjedná třeba rodič mladého řidiče, starší sourozenec nebo třeba naopak dítě staršího rodiče, který spadá do rizikové skupiny a týká se ho proto vyšší pojistné. Povinné ručení si řidič sjedná na pobočce vybrané pojišťovny nebo online.

Povinné ručení sjednané na rodiče nemusí být výhra

Na tomto místě je ovšem potřeba zmínit, že převod povinného ručení na jiného řidiče (resp. řidiče, který podle pojišťoven nespadá do rizikové kategorie) z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Řidiči totiž pouze oddalují okamžik, kdy budou stejně muset hradit drahé pojištění vlivem toho, že začnou sbírat bonusy od nuly.

Specifické situace, které můžete okolo převodu povinného ručení řešit

Výše jsme si osvětlili, jak je možné (alespoň na nějakou dobu) zlevnit pojistné za povinné ručení. Další tipy a triky jsme pro vás sepsali do jednoho z předcházejících článků.

Náš tip: Pokud s autem jezdíte jen sporadicky, poohlédněte se po specifickém povinném ručení „jezdím málo, platím málo“. Cena pojistného se v tomto případě odvíjí od počtu najetých kilometrů za rok.

Jak je to s povinným ručením při úmrtí pojistníka nebo prodeji auta?

Specifickou situací v oblasti převodu povinného ručení je i úmrtí v rodině, kdy je potřeba kromě dalších nezbytností, vyřešit i povinné ručení sjednané na zemřelého.

O převod povinného ručení na jiné vozidlo se budete ale pravděpodobně zajímat i ve chvíli, kdy budete auto prodávat nebo kupovat. Jak je to s povinným ručením u převodu vozidla, se dočtete v tomto článku.

Mohlo by vás zajímat: Ve výše uvedeném případě může dojít k situaci, kdy existují dvě povinná ručení na jedno auto. To třeba za předpokladu, že si nový majitel sjedná novou pojistku a původní svou pojistku ještě nezrušil. Ke stejné situaci může dojít i ve chvíli, když chcete z důvodu úspory uzavřít výhodnější (často levnější) povinné ručení s jinou pojišťovnou, ale zároveň zapomenete vypovědět současnou pojistku.

Co když potřebujete sjednat povinné ručení na dvě auta?

Závěrem zmíníme i situaci, kdy si řidič sjednává povinné ručení na dvě auta. Zatímco některé pojišťovny vám umožní uzavřít pojistku na dva vozy za stejných podmínek (tzn., že zohlední předchozí bezeškodní průběh a vaše bonusy), jiné pojišťovny ale bohužel na první auto neberou ohledy a bonusy na povinné ručení na druhé auto vám v tomto případě poběží opět od nuly.

Vždy je proto dobré mezi sebou jednotlivé nabídky porovnat a to klidně třeba prostřednictvím nezávislých online kalkulaček a srovnávačů. Ty za vás najdou dostupné nabídky povinného ručení, které seřadí podle ceny nebo jiných parametrů. Vy si pak můžete z aktuální nabídky vybrat povinné ručení, které vám bude vyhovovat nejen cenou, ale především rozsahem pojistné ochrany a pojistnými limity.

  Online kalkulačka povinného ručení

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články