PRÁCE 🧰

Jaká je orientační cena povinného ručení pro vaše auto?

26. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

I letos se provoz vozidla s největší pravděpodobností prodraží. Dokládají to informace o dalším navyšování cen pojistného u povinného ručení i havarijního pojištění. Víte, jaká je orientační cena povinného ručení pro váš vůz?

Poradíme, jak zjistit orientační cenu povinného ručení pro váš vůz

Průměrná cena povinného ručení pro rok 2023

Ceny povinného ručení ovlivňuje hned několik faktorů. Je to nejen výběr pojišťovny, ale také objem motoru vašeho auta, výše vašeho bonusu, věk a také místo trvalého bydliště. V neposlední řadě musíme zmínit také možnosti připojištění a limity pojistného plnění, které určují maximální možnou částku, kterou vám může pojišťovna v případě pojistné události vyplatit.

Průměrná cena povinného ručení odpovědnosti z provozu vozidla se podle Broker Consulting POVIndexu v březnu zvedla o 77 korun na současných 6 821 Kč. A to oproti ceně, která platila v únoru. Pokud bychom se podívali o rok zpět, pak zjistíme, že v porovnání s loňským březnem je průměrná cena zákonného pojištění dokonce o 230 korun vyšší! Důvodem je zejména zdražováním náhradních dílů, energií a lidské práce.

Jak si spočítat orientační cenu povinného ručení vašeho vozu?

Pokud vám pojišťovna doručila dopis, ve kterém informuje o zdražení pojistného, tuto změnu nemusíte akceptovat. Povinné ručení lze bez sankcí vypovědět do jednoho měsíce od oznámení nové ceny a sjednat si pojistku, která vám bude vyhovovat nejen cenou, ale zejména rozsahem pojistné ochrany a limity pojistného plnění. Jak orientační cenu povinného ručení pro váš vůz zjistit?

S tím vám pomůže nezávislá online kalkulačka povinného ručení, kam stačí vepsat SPZ vašeho vozu (případně doplnit informace o vozidle ručně), základní informace o provozovateli auta a bonusech za dosavadní bezeškodnou jízdu. Na základě těchto vstupních informací si můžete prohlédnout aktuální nabídku pojišťoven společně s cenami, rozsahem pojistné ochrany i výší limitů.

Povinné ručení nevybírejte pouze na základě ceny

Pokud vás některá z aktuálních nabídek zaujala, můžete si ji sjednat online a pojistné zaplatit kartou nebo bankovním převodem. Při výběru se ovšem nezaměřujte pouze na cenu povinného ručení, ale zejména na krytá rizika, která můžete rozšířit různými balíčky připojištění (např. připojištění čelního skla, asistenční služby). Výsledná cena povinného ručení sice bude vyšší, vy ale budete lépe chráněni před vysokými výdaji za opravu případné škody.

Jak na pojistce ušetřit? Zkuste tyhle triky

Pokud tlačíte na cenu, zaplaťte pojistné jednorázově a na celý rok. U některých pojišťoven totiž platí, že čím méně splátek budete v průběhu roku platit, tím levnější vaše povinné ručení bude. Pokud máte u předchozí pojišťovny bonusy za bezeškodnou jízdu, můžete si je převést k nové pojišťovně.

Hledáte-li opravdu komplexní pojistku, sjednejte si k povinnému ručení také havarijní pojištění. Některé pojišťovny vám za tzv. propojištění poskytnou slevu ve výši 5 až 25 %, jinde se vyplatí sjednat oba druhy pojistek samostatně. Vždy je proto potřeba dobře počítat, případně využívat praktickou a nezávislou kalkulačku povinného ručení, která vám poradí se správným výběrem.

Praktický tip závěrem: Pokud pojistku uzavřete a záhy zjistíte, že jinde na vás čeká výhodnější nabídka, není problém smlouvu ukončit do dvou měsíců od sjednání. Pojistitel smlouvu ukončí za 8 dní od doručení písemné výpovědi a nespotřebované pojistné vám bude vráceno zpět třeba na bankovní účet.

  Spočítat cenu povinného ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články