PRÁCE 🧰

Plnění z povinného ručení se vztahuje jen na pomačkané plechy a další mýty, kterým možná věříte

11. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

V roce 2023 šetřila policie téměř 95 000 dopravních nehod. Při těchto nehodách zemřelo 455 osob. Mnohé z nich možná zbytečně. To proto, že spousta řidičů stále věří nebezpečným mýtům, které s dopravními nehodami souvisí. Není to i váš případ?

Nejčastější mýty o dopravních nehodách. Taky jim věříte?

Mýtus č. 1: Pojistné plnění z povinného ručení se vztahuje na škody u vlastního auta

První mýtus se sice netýká situace, kdy by na něm visel lidský život, přesto jde o rozšířený názor mnohých motoristů. Pokud způsobíte dopravní nehodu, plnění z povinného ručení se týká pouze poškozeného. Rozhodně z něj nelze zaplatit výdaje související s opravou vlastního auta. Pro tyto účely slouží havarijní pojištění.

Měli byste vědět: Pokud by způsobil nehodu řidič pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, škodu vám sice pojišťovna uhradí, následně ji ale bude po viníkovi vymáhat, případně může v některých situacích přistoupit ke krácení pojistného plnění z povinného ručení.

Mýtus č. 2: Když nedojde ke zranění, není třeba volat policii

Dalším hojně rozšířeným mýtem je situace, kdy při nehodě nedošlo ke zranění některého z účastníků silničního provozu. Zranění je ovšem jednou, nikoliv jedinou podmínkou situace, kdy nemusí být policie k nehodě přivolána. Kdy k nehodě volat policii shrnujeme v jednom z předchozích článků.

Mýtus č. 3: Stačí si vyměnit kontakt a později situaci dořešit

Pokud řešíte jen pár ťukanců a nějaký ten odřený plech, pravděpodobně se nebudete chtít u nehody více zdržovat. Ať vás ale nenapadne z místa odjet bez vyplněného formuláře o dopravní nehodě! Předat si kontakt s viníkem a spoléhat na to, že pojistnou událost dořeší se svojí pojišťovnou, by se vám totiž mohlo pěkně prodražit.

Ve zmíněném záznamu by neměla chybět identifikace účastníků i jejich vozidel, popis místa a času nehody, příčina, průběh a následky nehody a v neposlední řadě označení viníka a podpis všech stran. Tento záznam následně předáváte pojišťovně, která poškozenému vyplatí odpovídající pojistné plnění.

Mýtus č. 4: U těhotné ženy neprovádíme srdeční masáž

Taky tomuhle mýtu věříte? Pak můžete zmařit nikoliv jeden, ale rovnou dva lidské životy. Těhotná žena samozřejmě vyžaduje v případě zástavy dechu stejnou srdeční masáž, jako každý jiný člověk. Pokud budete kromě srdeční masáže poskytovat ženě v bezvědomí také dýchání z úst do úst, pamatujte, že poměr stlačení hrudníku k počtu vdechů činí 30:2.

Mýtus č. 5: Způsobí-li nehodu nepojištěné vozidlo, nedostanu ani korunu

Ať už viník nehody z místa ujel, anebo nemá uzavřené zákonné pojištění, vždy se obraťte na Českou kancelář pojistitelů. A to hned po tom, co kontaktujete policii a spravíte ji o nastalé situaci. V ideálním případě si zapamatujte SPZ viníka a sepište s policí protokol.

Pokud se policii nepodaří viníka dopadnout a během nehody došlo pouze k hmotné škodě, na pojistné plnění nemáte nárok. Ledaže byste měli pro tyto případy sjednané havarijní pojištění. Pokud však během dopravní nehody dojde k ublížení na zdraví (nebo dokonce usmrcení) a policii se nepodaří vypátrat viníka, hradí tuto újmu Česká kancelář pojistitelů!

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Mýtus č. 6: Vždy musím odpojit autobaterii

Pokud jste k dopravní nehodě volali v minulosti hasiče, možná jste si všimli, že autobaterii po příjezdu na místo odpojují. Důvodem je následná manipulace s vozem a riziko požáru. Vy ale s vozidlem manipulovat nebudete, takže se o autobaterii vůbec nemusíte starat. Proto věnujte čas a energii zapnutí výstražných světel, obléknutí reflexní vesty a umístění výstražného trojúhelníku.

Mýtus č. 7: Z viníkova povinného ručení se hradí pouze škoda na autě

Škoda na majetku je jednou, nikoliv jedinou náhradou z viníkova povinného ručení. Požadovat po něm (v oprávněných případech) můžete také odškodnění za ušlou mzdu, bolestné či náklady na léčení osoby, která byla při nehodě zraněna a není viníkem.

  Srovnání povinného ručení online

Zdroj info: ČKP, Pojistné podmínky pojišťoven, Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články