PRÁCE 🧰

Nehoda na letních pneumatikách? Pojistné plnění může pojišťovna vymáhat po vás

7. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Nároky z povinného ručení

Zimní pneumatiky musíte na autě mít v období od 1. listopadu do 31. března, vyžadují-li to povětrnostní a jízdní podmínky, případně dopravní značka „Zimní výbava“. Pokud během tohoto období způsobíte nehodu a nemáte vhodně přezuto, má pojišťovna právo požadovat úhradu škody po vás.

Škodu na letních pneumatikách můžete zaplatit z vlastního

Jak je to s pojistným plněním?

Vlastnosti letních pneumatik jsou primárně přizpůsobeny teplejším povětrnostním podmínkám a v zimním období mohou být dokonce nebezpečné. Pokud jste ale přece jen jízdu na letních pneu „riskli“ a způsobili nehodu, u pojišťovny se můžete se zlou potázat. Reálně také hrozí, že způsobenou škodu budete muset majiteli nabouraného vozidla zaplatit z vlastní kapsy.

Záleží na příčinné souvislosti

Pokud pojišťovna prokáže, že letní obutí mělo na nehodu vliv (tj. prokáže příčinnou souvislost), může plnění pojistné události krátit nebo ho dokonce odmítnout. Co to znamená v praxi? Pojišťovna sice poškozenému pojistné plnění z povinného ručení viníka vyplatí, pokud ale s pomocí soudního znalce prokáže, že ke škodě by při správném obutí nedošlo, (případně by byla škoda nižší), může uhrazenou škodu po viníkovi vymáhat.

  Online kalkulačka povinného ručení

Podobná pravidla platí také u havarijního pojištění

Povinné ručení je pro vlastníka vozidla povinné ze zákona. V případě nehody za vás totiž uhradí škody, které svým vozidlem způsobíte někomu jinému. Havarijní pojištění si potom řidiči platí dobrovolně a jsou z něj hrazeny škody na vlastním vozidle. I v tomto případě ale můžou být letní pneumatiky problém. Pokud dojde k poškození vozidla a jeho majitel má sjednané havarijní pojištění, pojišťovna má plné právo krátit pojistné plnění, případně ho dokonce úplně odmítnout.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Podle pojišťoven jde o jednotky případů

Podle zástupců pojišťoven ale nejde o častý problém. Počty případů, kdy byla pojišťovna nucena využít sužeb soudního znalce, který musel přezkoumat, že bezprostřední příčinou nehody byly letní pneumatiky v zimě, by se podle některých pojišťoven daly spočítat na prstech jedné ruky. Pokud ale stále nemáte přezuto a nechcete riskovat zbytečné komplikace, doporučujeme prostudovat, kdy je na přezutí pneumatik ideální doba.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články