PRÁCE 🧰

Výměna zimních pneumatik - kdy je vhodný čas?

7. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Období přezouvání pneumatik je vždycky jedním z těch okamžiků, kdy si řidiči kladou otázku: "Kdy je ten nejlepší čas na výměnu?" Zimní pneumatiky nejdůležitějším prvkem na autě. Jako jediné totiž zajišťují spojení mezi autem a vozovkou. Kdy je tedy vhodné přezouvat?

Výměna zimních pneumatik - kdy je vhodný čas?

Pneuservisy se pomalu plní a vy stále otálíte, zda přezouvat pneumatiky? V České republice je podle zákona povinné používat zimní pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 4 mm v období od 1. listopadu do 31. března. Tato povinnost platí také v případě, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy nebo pokud lze předpokládat, že tato situace nastane. Tato situace je však na začátku listopadu více než nemožná – ale co kdyby? I když povinnost zimních pneumatik neplatí, odborníci doporučují přezouvat na zimní pneumatiky, když denní teploty klesnou pod 7 stupňů Celsia. V takovém případě se totiž teplota vozovky může dostat až k nule, zejména na mostech a jiných chladnějších místech. Při těchto teplotách se vlastnosti letních pneumatik zhoršují a zimní pneumatiky poskytují lepší trakci na sněhu a ledu.

Kdy tedy je vhodný čas na výměnu zimních pneumatik?

V případě, že předpovědi dlouhodobě ukazují teplotu kolem 7 °C, je vhodné pneumatiky přezout. To samé platí také v případě, že se chcete vydat do oblastí, kde je sněhové počasí očekáváno. Pokud se však cítíte bezpečněji na zimních pneumatikách, můžete je přezout i dříve, než je to zákonem vyžadováno.

V případě, že se rozhodnete pneumatiky přezout, je důležité zkontrolovat jejich stav. Pneumatiky by měly mít minimální hloubku dezénu 4 mm. Obecně se ale nedoporučuje dojíždět v zimě pneumatiky až na zákonný limit - mohou mít výrazně zhoršené jízdní vlastnosti nejen na sněhu. Pokud jsou pneumatiky starší 6 let, je také vhodné je vyměnit.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Jak jezdit bezpečně na zimních pneumatikách?

Zde vám přinášíme několik jednoduchých tipů, jak zajistit bezpečnou jízdu na zimních pláštích:

  • Zvyšte odstup od ostatních vozidel.
  • Vyhněte se prudkému brzdění a akceleraci.
  • Při jízdě na sněhu nebo ledu používejte nižší rychlost.
Zdroj info: Auto Guide.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články