PRÁCE 🧰

Poradíme, jak vybrat zimní pneu na auto

1. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy

Na zimních pneumatikách se nevyplatí šetřit. Podle čeho je lze poznat a jak vybrat ty správné?

Jak vybrat zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky lze poznat podle vyraženého symbolu vločky a hory na bočnici pláště. Tento symbol se nazývá Alpský symbol (Three-Peak Mountain Snowflake 3PMSF). Pláště s tímto symbolem jsou nově od roku 2019 považovány za ty „jediné a pravé“ zimní pláště podle platné legislativy. Výjimku do října roku 2024 tvoří „zimní“ pláště vyrobené před rokem 2018 s označením M+S.

Povinnost mít na motorovém vozidle kategorie M nebo N vyhovující zimní pláště udává zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v situacích, kdy je mezi 1. listopadem a 30. březnem na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza (nebo lze takové počasí vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat).

Obecně pak odborníci doporučují přezouvat v případě, kdy se průměrné denní teploty pohybují pod 7 °C. Teplota vozovky se v takovém případě výrazně blíží k nule (především na mostech) a lámou se zde kladné vlastnosti plášťů ve prospěch těch zimních.

Na silnicích, které jsou označeny značkou č. C15a „Zimní výbava“ se smí pokračovat v jízdě jedině se zimními pneumatikami (označené alpským symbolem) na všech kolech bez ohledu na datum.

Zimní pláště musí podle platné legislativy mít minimální vzorek dezénu 4 milimetry, pokud má míň, je nutná výměna. Změřit hloubku dezénu lze pomocí šuplery nebo padesátikoruny (barevné okruží má 4 mm – pokud jde vidět, je vzorek nevyhovující pro zimní použití).

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Jak vybrat pneumatiky na auto

Při výběru je důležité se ujistit, na jaké auto gumy kupujete. Zda se jedná o osobní automobil spíše do města, či offroad do hor. Podle toho se také bude odvíjet cena a kvalita pneumatik. V případě, že jste si našli pro vás vhodné pláště, doporučujeme se podívat také na nezávislé testy na internetu, či v novinách. Ty mohou pomoci při rozhodování.

Vždy je nutné zvolit přesný rozměr (ten najdete ve velkém technickém průkazu). Nikdy se nevyplatí vybírat podle ceny. Levné pneumatiky ne pokaždé znamenají kvalitní ochranu a funkčnost na sněhu či ledu. Je důležité si uvědomit, že pneumatiky jsou jako jediné v kontaktu s vozovkou a závisí na nich život nejen vás ale i dalších účastníků silničního provozu.

Zdroj info: Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články