PRÁCE 🧰

Od kdy do kdy jsou povinné zimní pneumatiky v Německu

21. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Výlet do Německa by se nepřipraveným řidičům v zimním období mohl nepěkně prodražit. Od kdy jsou v Německu povinné zimní pláště a jaká hrozí pokuta?

Povinnost zimních pneu v Německu

Zimní pneumatiky musí řidiči Alpské země používat na všech nápravách. Nemůže se tudíž stát, že na jednom kole omylem "zapomenete" letní gumu. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik, která je v Německu povolena je 1,6 milimetrů. Obecně se však doporučuje mít nejméně 4 mm. Policisté na gumách často kontrolují i takzvaný Alpský symbol (3PMSF - Three-Peak Mountain Snowflake), což se vykresluje jako horský štít spolu s vločkou.

Alpský symbol - Three-Peak Mountain Snowflake

Tyto pneumatiky jsou navrženy pro použití v zimě v extrémně nízkých teplotách, především na sněhu a ledu. Použití těchto pneumatik v létě zapříčiňuje větší opotřebení a mohou fungovat hůře, nicméně zákon jejich použití nezakazuje. Celoroční používání plášťů způsobuje větší opotřebení. Alpský symbol mají mít od roku 2019 všechny zimní pneumatiky.

Pneumatiky se symbolem M+S (z anglického mud and snow) svou směsí nevyhovují bezpečnostním standardům zimních pneumatik. A poskytují téměř o 25 % horší trakci na sněhu i ledu. Výjimka existuje v případě, že jsou pneumatiky vyrobeny před datem 1.1.2018 a platí až do desátého měsíce roku 2024.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Německo a zimní pneumatiky

V Německu není dáno přesné datum, kdy musí řidič své auto přezout na zimní pláště. Nicméně platí zde povinnost mít zimní obutí v případě, že je silnice pokryta sněhovou pokrývkou, námrazou, ledem nebo polo roztátým sněhem.

Při extrémních klimatických podmínkách je také povoleno použití sněhových řetězů. S nimi je však maximální povolená rychlost omezena na 50 km/h.

V případě, že vás příslušníci německé policie nachytají s letními pneumatikami na sněhu - a je jedno jestli nasněží už v září nebo až na konci května - připravte si minimálně 60 eur.

Zdroj info: Pneumatiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články