PRÁCE 🧰

Zimní pneumatiky vs. celoroční pneumatiky

15. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Typy pneumatik Rádce motoristy

V jakém případě se vyplatí investovat do zimních pneumatik a kdy postačí celoroční pláště?

Zimní pneumatiky vs. celoroční pneumatiky

Mnoho řidičů při pohledu na dnešní ceny pneumatik často váhá, zda nebude lepší pořízení takzvaných celoročních pneumatik. Komu se vyplatí a kdy je raději lepší investovat do dvou sad pneu?

Pro řidiče, kteří za rok najezdí velmi málo kilometrů – méně než 10 000 kilometrů – a to většinou pouze po městě, mohou být vhodným řešením celoroční pláště. Celoroční pláště využijí také řidiči, kterým pneumatiky vydrží déle jak šest let – v takovém případě totiž mohou ztratit své původní vlastnosti a stát se nebezpečnými. Řidiči s tak nízkým nájezdem nejsou schopní zimní ani letní pláště sjet na zákonný limit dřív, než dosáhnou stáří právě šesti let.

Je důležité si uvědomit, že pneumatiky jsou jediné v neustálém kontaktu s vozovkou a většinou na nich závisí život nejen váš, ale také jiných účastníků silničního provozu. Celoroční pneumatiky mají celkově měkčí směs – proto v létě dochází k většímu „sjíždění“, než je tomu u klasických letních plášťů. V zimě ale celoročky naopak vydrží podstatně déle než zimní pneumatiky.

Levné celoroční pneu s dopravou zdarma

Opravdu s celoročními pneumatikami ušetříte?

Mnoho řidičů si myslí, že nákupem pouze jedné sady celoročních gum ušetří za servis a přezouvání. Za přezouvání sice platit nebudete, ale servis byste minimálně jednou ročně kvůli pneumatik navštívit měli. A to především z důvodu zkontrolování geometrie kol a pro vyvážení.

Celoroční pneumatiky svými vlastnostmi vynikají především v letním období. Jejích používání je však možné i v zimě, dokud nebude minimální hloubka dezénu menší než 4 milimetry. Nejlepší jízdní vlastnosti celoroční pláště poskytnou především ve městě – do hor se s levnějšími pneumatikami na autě raději nevydávejte – to především z bezpečnostních důvodů. Levné pneumatiky ne pokaždé znamenají kvalitní ochranu a funkčnost na sněhu či ledu. Odborníci doporučují si v případě univerzálních pneumatik připlatit za kvalitu.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Pokud s autem v zimě jezdíte často do hor, rozhodně popřemýšlejte nad koupí kvalitních zimních pneumatik. Jízdní vlastnosti zimních pneumatik vám celoroční pláště nikdy nenahradí.

Zdroj info: Pneumatiky, odborník.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články