PRÁCE 🧰

Spadl mi sníh na auto. Jak se můžu domoci náhrady škody?

10. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Výběr havarijního pojištění

Zima s sebou přináší spoustu nástrah. Jednou z nich je i sníh a led padající ze střech. Pokud v blízkosti objektu parkujete vozidlo a ráno ho najdete poškozené sněhem nebo padajícími rampouchy, poradíme, jak a po kom škodu vymáhat.

Jaká pojistka kryje sesuv sněhu, který poškodí vaše auto?

Dvě cesty k penězům

Tou nejjednodušší a nejrychlejší cestou je proplacení škody z havarijního pojištění, které si pro tyto případy platíte. Tady je ovšem potřeba podotknout, že škoda vám bude proplacena jenom v případech, kdy je součástí havarijního pojištění i pojištění proti živelním pohromám, mezi které pád sněhu nebo ledu patří. V takovém případě vám pojišťovny škody bez větších komplikací proplatí. Klienti ovšem musí počítat s tím, že se jim plnění sníží o uzavřenou spoluúčast a že se jim může snížit také dosažený bonus.

Náš tip: Pokud si havarijní pojištění neplatíte, ale ke klasickému povinnému ručení jste si sjednali připojištění živlů (typicky sníh, déšť, mráz apod.), můžete plnění opět požadovat po své pojišťovně.

Havarijní pojištění si ovšem platí jen malá část motoristů a i pro ty, kteří jej uzavřené mají, může být například při vysoké spoluúčasti výhodnější získat úhradu škody druhým způsobem, který zahrnuje pojištění odpovědnosti majitele domu nebo stavby, ze které sníh, či led spadl. V tomto případě bude ovšem cesta k penězům mnohem komplikovanější. Vždy je totiž potřeba, aby měl majitel nemovitosti pojištění odpovědnosti uzavřené a při řešení pojistné události aktivně spolupracoval.

Jak škodu po majiteli nemovitosti vymáhat?

Jako první bude potřeba zjistit (například nahlédnutím do katastru na webových stránkách Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního), komu budova, z níž sníh nebo led na vozidlo spadl, patří a tohoto vlastníka pak informovat o vzniklé škodě.

Dále je potřeba u dohledaného vlastníka vznést nárok na náhradu škody s doložením důkazů o vzniklé škodě a jejím rozsahu a požádat ho o řešení vzniklé situace. Pokud si majitel nemovitosti pojištění odpovědnosti platí, je potom čistě v jeho režii, aby vzniklou škodu nahlásil své pojišťovně a požádal ji o vyřízení.

Zkusit to můžete i přes soudy

Pokud majitel nemovitosti aktivně nespolupracuje, můžete zkusit získat peníze ještě jednou cestou – využít ustanovení zákona o obecné odpovědnosti. To říká, že majitel nemovitosti je povinen učinit taková opatření, aby ke škodě na zaparkovaném vozidle vůbec nedošlo a pokud tato opatření nesplní, je možné po něm vymáhat náhradu škody soudně.

Tento způsob je ovšem velmi komplikovaný, zdlouhavý a výsledek celého procesu je dosti nejistý. Pokud se mu tedy chcete vyhnout, je dobré sjednat si pro tyto případy havarijní pojištění, případně povinné ručení rozšířit o vhodné připojištění, které vám škody způsobené sněhem nebo ledem v co nejkratší lhůtě uhradí. Škodu pak může sama pojišťovna vymáhat po majiteli nemovitosti, což vás se pak již netýká.

Praktický tip závěrem: Pokud si nechcete platit havarijní pojištění celoročně, poohlédněte se po krátkodobém havarijním pojištění, případně jeho sezónní variantě.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články