PRÁCE 🧰

Značení pohonných hmot – barvy, tvary, písmena

19. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Čerpání paliva na benzínce je poměrně jednoduché, nicméně je fajn vědět, jak se v palivech zorientovat třeba v zahraničí.

Značení paliv – barvy, tvary, písmena

Předně je dobré vědět, že v Evropě neexistuje norma, která by přikazovala distributorům na čerpacích stanicích párovat benzín a naftu s konkrétními barvami pistolí nebo stojanů. Ne, skutečně nemáte žádnou záruku, že černá = nafta a zelená = benzín.

Stejně tak není žádná norma pro marketingové názvy. Dřív bylo vše víceméně „Natural“, „Diesel“ a pak ještě existoval „Special“. Dnes je to trochu jiné a popravdě daleko více matoucí. A ještě horší je to v zahraničí, kde samozřejmě fungují ještě úplně jiné značky a marketingová pojmenování. Existuje však jednoznačný klíč, podle kterého se v Evropě nespálíte a vždy najdete odpovídající palivo. Určuje ho norma.

Značení benzínu

Ať se jedná o klasický nebo prémiový benzín, vždy ho značíme písmenem E a číslem. Nejčastěji je to E10, přičemž číslo znamená obsah biosložky (a kyslíku). Označení je navíc vždy v kroužku, nikdy jinak. Napsané je samozřejmě na stojanu, ačkoliv zpravidla je potřeba značku trochu hledat, největší je obvykle marketingový/obchodní název paliva.

Značení nafty

Palivo pro diesel se vždy označuje písmenem B a číslem, nebo XTL. V případě písmene B pak číslo samozřejmě opět označuje podíl biosložky, takže na stojanu je napsáno třeba B10, B30 nebo B100. XTL je syntetická nafta. Důležité je, že označení nafty je vždy ve čtverečku.

Plynná paliva

Nepředpokládáme, že byste třeba do nafťáku chtěli čerpat vodík, ale pro jistotu – LPG, LNG, CNG a H2 (vodík) jsou vždy uvedena v kosočtverci. Respektive on to z definice kosočtverec není, jedná se spíš o čtverec postavený na jeden z vrcholů. Kvůli tomu, že se jednotlivé plyny liší a nejsou záměnné, jsou přesně označeny zkratkami vypsanými výše. Navíc se liší i tím, jak jsou čerpány, takže zde se asi nespletete.

Označení najdete u hrdla nádrže

Jednoznačné označení paliva nejdete i na autě. U hrdla nádrže, nejčastěji na jeho víčku, je napsané, jaké palivo do vozidla patří. Stačí pak jenom „spárovat“ toto značení s příslušným stojanem a nemůžete se splést.

Co když natankuji špatné palivo

Pakliže zjistíte, že jste do auta nalili palivo, které tam nepatří, pak především nepanikařte a nestartujte. Jestli nastartujete, budete nutit motor k běhu na něco, na co rozhodně není stavěný, což může mít fatální následky a opravu v ceně převyšující cenu vozidla. V případě záměny paliv je potřeba zavolat odtah a dostat auto do servisu, kde dojde k vyčištění palivového systému a zejména nádrže.

Zdroj info: čepro.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články