PRÁCE 🧰

Srovnání kvality paliv ČR a další země EU

13. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Obecně se traduje, že u nás nejsou paliva ve srovnání s ostatními zeměmi příliš kvalitní. Podívali jsme se na to, jestli je to pravda a také jsme zjišťovali, jak jsou na tom ostatní země, zejména ty, přes které jezdíme na dovolenou.

Kvalita paliv cestou na dovolenou

Pro zjištění, jak si na tom Česká republika stojí ve srovnání s okolními státy, jsme potřebovali najít nějaký zdroj dat. Zatím nejvěrohodnějším se ukázal být report z roku 2020, který srovnává počty vyhovujících a nevyhovujících vzorků, které byly pro kontrolu odebrány. V reportu je uvedeno, kolik vzorků bylo odebráno a pak také kolik jich neodpovídá požadavkům na kvalitu. Lze se tak dopídit k tomu, kolik procent vzorků bylo v jednotlivých zemích nevyhovujících. Aktuální čísla bohužel nemám, nicméně obecně lze věřit i několikaletým srovnáním. Kvalita paliv se spíše zlepšuje, eventuálně stagnuje.

Srovnání kvality paliv ČR vs. ostatní země

Tabulka srovnání kvality paliv
ZeměPočet vzorků benzínPočet vzorků naftaNevyhovující vzorky benzínNevyhovující vzorky naftaNevyhovujících vzorků benzínNevyhovujících vzorků nafta
Česká republika87511041922,2 %0,2 %
Rakousko106100504,7 %0 %
Slovensko245221602,4 %0 %
Polsko591426400,7 %0 %
Maďarsko120120100,8 %0 %
Slovinsko144185000 %0 %
Itálie253335702,8 %0 %
Chorvatsko203202703,4 %0 %
Praktický tip: Protože se vyplácí mít vše předem naplánované a zbytečně se na dovolené nestresovat, doporučujeme sjednat si cestovní pojištění. Navíc nemusíte sáhodlouze vyhledávat jednotlivé nabídky, vše za vás porovná a seřadí online kalkulačka cestovního pojištění.

  Srovnání nabídek cestovního pojištění

Jak je vidět ze srovnání, není to u nás zdaleka taková tragédie, jak se říká. Naopak, překvapivě jsme na tom s kvalitou benzínu podle dostupných dat lépe než Rakousko a Slovensko. Co se týče nafty, je počet nekvalitních zdrojů docela zanedbatelný a bohužel nejsme schopni dohledat, které konkrétně to jsou.

Kterým čerpačkám se vyhnout?

Problém kvalitou paliva není většinou úmyslný a asi nikdo dnes už neředí prodávané produkty za účelem zvýšení zisku. Kvalita se, zejména kvůli obsahu biosložky, v průběhu času mění k horšímu, takže největším strašákem je doba skladování. I proto doporučujeme tankovat na benzínkách, kde je „výtoč“, to znamená, že tam tankuje hodně aut a obsah zásobníků se průběžně obměňuje. Pakliže nesjedete z hlavních tahů, tak patrně nemáte šanci narazit na čerpací stanici, kde by palivo neodpovídalo normě. Horší to bude u zapadlých vesniček, kde je malá benzínka s bídnou výtočí a ponejvíce tam tankují místní zemědělci se starými traktory, které zbaští prakticky cokoliv. Tam už bychom čekali možný problém.

Dejte nám v komentářích vědět, zdali vás téma zaujalo. Bude-li to tak, můžeme se o palivech rozepsat v souvislosti s dovolenou více.

Závěrečné doporučení: Při cestě na dovolenou byste neměli věnovat pozornost pouze kvalitním palivům, ale také kvalitnímu připojištění. To totiž zvládne spolehlivě pokrýt případná rizika (např. porucha, vandalismus, řádění živlů apod.) a vy si budete moci oddychnout. Využít můžete připojištění v rámci cestovka, případně je v nabídce ještě krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ETC/CME Eionet Report ǀ 11/2021.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články