PRÁCE 🧰

ČOI pokutovala několik čerpacích stanic

19. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Česká obchodní inspekce pravidelně kontroluje kvalitu prodávaných paliv na tuzemských čerpacích stanicích. Čas od času ale narazí na hříšníky, kteří stanovené normy porušují. V loňském roce jich bylo celkem čtrnáct.

Nekvalitní pumpy podle ČOI

O nespolehlivých čerpacích stanicích každé čtvrtletí informuje server Kverulant. Uveřejňuje ale jen takové pokuty, které již nabyly právní moci. I proto tedy platí, že zveřejnění konkrétních hříšníků v některých případech trvá. Provozovatelé často mají tendenci se proti rozhodnutí České obchodní inspekce odvolávat a následně se vymlouvají, že od prohřešku uplynula již dlouhá doba.

Naposledy byly problémy na Klatovsku

Server Kverulant naposledy upozornil, že Česká obchodní inspekce během uplynulého podzimu udělila dvě pokuty, a to konkrétně na Klatovsku.

Oba prohřešky však nebyly příliš závažné. V prvním případě šlo o sankci ve výši 10 tisíc korun, kterou kontroloři z ČOI udělili provozovateli čerpací stanice na adrese Klatovy, Plánická 153. Inspekce zjistila, že kvalita benzínu Natural 95 nesplňovala potřebné normy. Vzorek nevyhověl v ukazateli jakosti ve sledovaném údaji „kyslíkaté látky a kyslík - ethanol". Zjištěná hodnota dosáhla na 5,51 procenta, norma povoluje maximálně 5,21 procenta.

U druhé klatovské pumpy na adrese Strážov 71 byl prohřešek podobný. K odběru vzorku tam došlo 19. července minulého roku a hodnota u kyslíkaté látky dosáhla na 5,74 procenta. Jelikož byl naměřený údaj o něco vyšší než v případě první klatovské čerpací stanice, byla vyměřená sankce pro provozovatele dvojnásobná.

Na jaře a v létě se objevily další

Během letních a jarních měsíců se však po celé republice ukázaly i další čerpací stanice, které řidičům prodávaly nekvalitní palivo. Řadily se mezi ně malé podniky, ale i velké řetězce.

Šlo kupříkladu o kladenskou pobočku čerpací stanice RoBiN OIL. Zaměstnanci České obchodní inspekce zjistili nesrovnalosti u paliva Diesel Premium. Kontroloři naměřili hodnotu celkové nerozpustné úsady 3360 gramů na metr krychlový. Maximálně je přitom povoleno zhruba 100krát méně. Pokud řidiči takové palivo zrovna natankovali, ohrozili tím vstřikovací soustavu svých naftových motorů.

Prohřešek kladenské pobočky RoBiN OIL se každopádně odehrál už v roce 2021. Případ se tedy po právní stránce táhl dlouhé dva roky a právní moci rozhodnutí nabylo až v červnu roku 2023. RoBiN OIL každopádně za toto pochybení obdržel pokutu ve výši 700 tisíc korun.

Vysoké pokutě se nevyhnul ani Globus

Mnohem vyšší pokutu však obdržel brněnský Globus. Pracovníci České obchodní inspekce při rutinní kontrole zjistili, že prodávaná nafta podobně jako v případě kladenského RoBiN OILU neodpovídala s ohledem na naměřenou hodnotu nerozpustných úsadách. Kontroloři odebrali celkem tři vzorky ve čtyřech různých dnech. Globus si každopádně za nesrovnalosti odnesl dvoumilionovou peněžitou pokutu.

Server Kverulant pravidelně aktualizuje mapu čerpacích stanic, u kterých Česká obchodní inspekce v minulosti zjistila pochybení. V roce 2023 se mezi problémové zařadily konkrétně tyto pumpy:

  • Strážovská čerpací stanice, Strážov 71, 340 21 Strážov
  • K5 CZ, Klatovy II ev. č. 340, 339 01
  • OMAR Oil, Pivovarská ev. č. 96, 273 41 Brandýsek
  • JT Invest Group, Kostelecká 222, 250 63 Mratín
  • Š + H oil, 373 01 Temelín 3
  • Stanislav Šefl – MEDOS, Českobrodská 831, 190 00 Praha 9 – Dolní Počernice
  • VOTAVA CZ, 539 73 Tisovec – Dřeveš
  • MS – EKOFLORA, Vltavská 248, 252 06, Měchenice
  • RoBiN OIL, Kladno-Dubí, Libušina 172
  • Petroleum Group, Lipová 325, 349 58, Černošín
  • Globus, Hradecká 408/40, 62100, Brno
  • Tankoil Servis, 539 43, Krouna 391
  • TOMO TANK, Rudolfovská tř. 464/103 v Českých Budějovicích
  • HUNSGAS, Střítež 13

Je ale každopádně potřeba uvést, že ve většině případů nebyly prohřešky příliš závažné. Zároveň platí, že častokrát mohlo jít jen o technickou závadu než o úmysl provozovatele pumpy.

Zdroj info: kverulant.org.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články