PRÁCE 🧰

Benzín bez biosložky a čerpací stanice

6. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (6) Tipy a rady

Nástup benzínu E10 na české čerpací stanice otevřel mezi motoristy velké debaty. Řada řidičů řeší jeho potenciální dopady a ptají se, jestli je možné někde ještě sehnat Natural 95 bez biosložky.

Kde je možné tankovat benzín bez biosložky

Počátkem na ledna letošního roku na benzínové pumpy v České republice dorazil benzín E10. Ten na většině čerpacích stanic nahradil palivo specifikace E5. Řada řidičů se ale obává možných negativních důsledků, které s sebou palivo s vyšším podílem biosložky nese a zdá se, že v některých případech může být tento strach opravdu oprávněný.

Odborné testy z posledních měsíců totiž ukázaly, že v dlouhém období může Natural 95 poškodit těsnění a nejrůznější gumové části. Problémy mohou mít kupříkladu i některé Volkswageny, Škodovky, Seaty nebo třeba Renaulty. Konkrétní seznam motorů jsme připravili a vy máte jednoduchou možnost zjistit, jestli se možné komplikace týkají i vás.

Možností je tankování na EuroOilu

Motoristé každopádně v praxi mají několik možností, jak se možným problémům, které se týkají benzínu E10, vyhnout. Tou nejjednodušší je nejspíš tankování prémiových paliv, které jsou na některých tuzemských čerpacích k dostání. Jejich cenovka je ale oproti běžně dostupnému Naturalu 95 i o několik jednotek korun vyšší, což může některé řidiče odrazovat.

Řada řidičů ale neví, že za určité situace mohou na benzín E10 narazit také na čerpací stanici EuroOil, která se z hlediska sítě řadí mezi největší provozovatele benzínových pump na českém území. V minulých dnech se navíc vedení této společnosti rozhodlo zakoupit jiného provozovatele čerpacích stanic v Česku, a to Robin Oil. V budoucnu se tedy celková síť stanic značky EuroOil ještě rozšíří.

Palivo ze státních hmotných rezerv

Pro benzínové pumpy značky EuroOil je typické, že palivo do nich se dostává ze státních hmotných rezerv a týká se to benzínu i nafty. Kvůli potřebné stabilitě při skladování takové palivo žádnou biosložku nemá, na což řidiči často sází. V případě nafty tato skutečnost platí za každé situace, u benzínu jsou ale i výjimky, na které je třeba ještě před tankováním myslet.

Benzín sice je ve státních hmotných rezervách skladován bez biosložky, při stáčení do cisteren se ale do něj biosložka již často přidává. Výjimkou jsou terminály, které přidání biosložky do benzínu neumožňují. A to je příležitost pro řidiče, které o benzín E10 ve svých vozech nestojí.

Pozornost je na místě

Není ale prakticky možné říct, kdy a kde se takové palivo vyskytne. Řidiči se tedy musí vždycky obsluhy na čerpací stanici zeptat, jestli benzín bez biosložky je zrovna k dispozici. Zákon v tomto ohledu hraje ve prospěch spotřebitele, neboť obsluha benzínové pumpy musí v případě zájmu ukázat potřebné dokumenty, které se týkají posledního závozu paliva do stanice. Díky tomu má každý motorista následně možnost zjistit, jaký benzín je zrovna k dispozici.

Někteří motoristé mohou namítat, že se přeci nebudou obsluhy ptát, jaký benzín zrovna mají. Na to není časový prostor a obsluhu takový požadavek může poměrně lehce znechutit. Vedení společnosti EuroOil si toho však je dobře vědomé a v minulých měsících nechalo vyvinout aplikaci, kde jsou takové údaje snadno dohledatelné.

Tato aplikace je jednoduše ke stažení pro všechny chytré telefony. Nese název EuroOil Srdcovka a každý motorista se tam jednoduše dozví potřebné informace o posledním závozu pohonných hmot, a to jen na pár kliknutí.

Pravdou každopádně je, že většina čerpacích stanic společnosti EuroOil benzín s biosložkou prodává. Takřka vždycky je ale možné na pár výjimek narazit. Zároveň řidiči mají možnost poměrně jednoduše zjistit, jaké konkrétní palivo do svého vozu natankují. A to se hodí.

Zdroj info: refuele10.com.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jorge De Mode, 7. 3. 2024 23:37
Od ledna nám ve firmě stoupla spotřeba u všech aut na benzín o 1 - 1,5 litru na 100km! Náhoda to asi nebude, ale další ekologický zázrak v EU!
Jakub Mokříš, 8. 3. 2024 8:32
To je bohužel vyloučené. Zvýšení spotřeby je možné, ale spíš v řádek maximálně nižších jednotek procent.
Stuard, 7. 3. 2024 22:41
Článek je naprosto splácaný, N95 bez biosložky lze natankovat prakticky v kterékoliv síti! Žádný eurooil, žádné rezervy, tyhle nesmysly si autor vysnil.

Ve skutečnosti jde o rafinerie a stáčecí zařízení ve výdejním skladu - ne všechny jsou schopny biosložku přimíchávat, paliva se tedy zcela běžně distribuují i bez příměsi. Problém je že to není pravidelně, a že se to blbě kontroluje (eurooil v tomto výhodu má, protože lze sledovat jednotlivé závozy přes aplikaci, u ostatních sítí je třeba zjistit ze závozového listu), každopádně N95 bez biosložky koupíte klidně na Shellu nebo Benzině, jen to zjistíte až na pumpě…
Globe, 7. 3. 2024 20:15
Článek je nesmyslný. Nelze načerpat N95 bez biosložky. Žádná benzinka nevyčerpá skladovací nádrž do prázdna, vždycky je ve skladovací nádrži nějaké palivo. Závoz u zmiňovaného Eurooilu je různý. Někdy přivezou benzín s biosložkou jindy bez biosložky. Vše se smíchá ve skladovací nádrži, takže z pistole Vám VŽDY poteče palivo s biosložkou. Jediná možnost je tankovat přímo ve skladu státních hmotných rezerv. Já znám pouze jeden a to SEDLNICE. Tam je N95 vždy bez biosložky.
Cenda, 7. 3. 2024 12:21
Dnes jsem byl na EuroOilu, ale meli jen E10 :-(
Stuard, 7. 3. 2024 22:41
E10 to je vždy, i když má 0% biolihu.

Podobné články