PRÁCE 🧰

Kde koupit naftu a benzín bez biosložky?

18. 4. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Biosložka, tedy minimálně v naftě, není zase takové peklo, jak se někdy říká. Naopak, zvyšuje mazivost, kterou by nafta bez ní měla daleko horší. Benzín a nafta bez biosložky však déle vydrží a nedegradují tak rychle.

Kde koupit benzín a naftu bez biosložky?

Nafta bez biosložky

Ačkoliv již byla biosložka zrušena, čerpací stanice ji dále do paliv přimíchávají. Důvody tu nebudeme nijak podrobně pitvat, berte to prostě jako fakt. Pokud po ní netoužíte, tak obecně lze doporučit jakékoliv prémiové palivo – biosložky v nich nejsou. Ano, pohybujeme se sice cenově trochu jinde, než u paliv běžných, na druhou stranu je prémiová nafta více aditivovaná, má vyšší cetanové číslo a obecně má lepší vlastnosti. Důležité je, že se dokonaleji spaluje, takže nemá takové tendence zanášet motor karbonem.

Pokud byste rádi „obyč“ naftu bez biosložky, doporučíme EuroOil. Ten prodává jak klasickou naftu, tak i 100% bionaftu, ale i naftu bez biosložky. Jmenuje se Optimal Diesel a jestli skutečně biosložku neobsahuje, zjistíte přes EuroOil aplikaci. Tam si vybere ze seznamu, kde jsou srovnané čerpací stanice v okolí a můžete se podívat na parametry posledního závozu nafty, kde se dozvíte, jaký má obsah biosložky.

Benzín bez biosložky

U benzínu je to podobné, jako v případě nafty – chcete-li se vyhnout biosložce (biolihu), tankujte prémiové palivo. U benzínu to má širší význam ve smyslu skladování, protože většina zahradní techniky spaluje právě benzín. Skladovat ho přes zimu v kanystru je sice fajn, ale ten, co zbude třeba v nádrži sekačky, může vodnatět. Podobně je tomu s nádrží auta, kde taktéž benzín rychleji degraduje (udává se, že zhruba po 3 měsících), protože ta je přímo spojena s atmosférou. Pakliže potřebuje palivo delší dobu skladovat, dejte ho do hermeticky uzavřené nádoby.

Pokud chcete benzín za standardní cenu bez biosložky, opět vás odkážeme na EuroOil. Nicméně najít čerpací stanici, kde není v obyčejném benzínu biosložka, je poměrně náročné, takže spíše bychom se opravdu vydali raději na nejbližší čerpačku jakékoliv značky a tam tankovali ze stojanu z prémiovým benzínem.

Zdroj info: EuroOil.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články