PRÁCE 🧰

Aby vás pohonné hmoty nezruinovaly. Poradíme, jak ušetřit

17. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ceny pohonných hmot po několika měsících zlevňování opět vzrůstají. Benzin za posledních pár dnů zdražil o 35 haléřů na 36,49 Kč/l a nafta o 16 haléřů na 37,85 Kč/l. Jak na tankování ušetřit? Obvykle stačí několik drobností.

Jednoduché maličkosti, díky kterým při tankování ušetříte stokoruny

Vybírejte si k tankování správnou dobu

Prvním z doporučení je tankovat pohonné hmoty mimo dálnice, kde jsou ceny pohonných hmot klasicky nejvyšší. S cenou benzínu a nafty hýbou i víkendy, svátky, prázdniny a další dny, kdy mají lidé volno, a předpokládá se tak zvýšená hustota dopravy. Ceny pohonných hmot jsou obecně nejvyšší ráno a nejnižší večer okolo 19. až 22. hodiny.

Nechte si poradit od aplikace

Existuje nespočet aplikací, z nichž řada je dostupných také v češtině, které vás informují o aktuálních cenách benzinu a nafty i o tom, kde se ve vašem okolí nachází nejlevnější pohonné hmoty. Zmínit můžeme například „appku“ pro chytré telefony iPumpuj, Pumpdroid nebo mbenzin. Ceny pohonných hmot vám ale pohodlně zobrazí i Mapy.cz.

Jednoduché maličkosti, díky kterým při tankování ušetříte stokoruny

Využijte věrnostních slev

Poměrně levné tankování si mohou zajistit i majitelé nejrůznějších věrnostních a tankovacích karet, které již dávno nejsou pouze pro podnikatele nebo větší firmy. Vždy je ovšem potřeba se informovat o podmínkách vybrané karty. Někde totiž bývá její vedení zpoplatněné a sleva z aktuální ceny benzínu nebo nafty se nemusí vyplatit.

Snižte spotřebu pohonných hmot

Nejúčinnějším způsobem, jak na tankování ušetřit, je samozřejmě snížení spotřeby vozidla. Dbejte proto na plynulou jízdu, sundejte nohu z plynu, předvídejte a k červené pomalu dojíždějte. Na spotřebu má vliv i technický stav vozidla. Proto překontrolujte pneumatiky i brzdy.

Jednoduché maličkosti, díky kterým při tankování ušetříte stokoruny

Zkontrolujte tankovací pistoli

Než vezmete pistoli z tankovacího stojanu, důkladně se na ni podívejte a zkontrolujte ji. Pozornost věnujte především aretační pojistce. Někteří řidiči totiž tuto pojistku nechají zajištěnou i ve chvíli, kdy pistoli vrací do stojanu. Pokud si toho nevšimnete a pistoli vyndáte, může začít palivo znenadání stříkat. V tu chvíli vám je účtováno, i když skončí na zemi.

Pistoli během tankování držte

Je samozřejmě jednoduché zacvaknout aretační pojistku a nechat si nádrž jednoduše naplnit bez nutnosti stát u tankovací pistole a držet ji. Pokud byste ale pistoli špatně zasunuli nebo došlo např. k většímu pohybu osádky ve vozidle, pistole může vyklouznout a skončit na zemi. Proto ji během tankování držte. Jakmile dotankujete, pistoli v nádrži ještě chvíli nechte. Poté pistoli mírně vysuňte, oklepejte ji a až poté vraťte do stojanu.

Zdroj info: Mazda, Autoforum.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články