PRÁCE 🧰

Tipy, jak ušetřit za tankování benzínu a nafty

8. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Cena pohonných hmot je pro řadu řidičů vysoká. I proto mnoho motoristů řeší, jak je možné za tankování aspoň nějakou kačku ušetřit. V tomto článku přinášíme tipy, jak toho dosáhnout.

Jak ušetřit za tankování

Asi každý řidič dobře ví, že konečná cena benzínu nebo nafty se na jednotlivých čerpacích stanicích v České republice  zásadně liší. První výrazné změny jsou patrné v případě porovnání ceníku čerpaček na dálnicích a ve městech. Tankování na dálnicích se totiž ve většině případů pěkně prodraží. Otevírací rada je tedy poměrně jednoduchá – netankovat na dálnicích a silnicích I. třídy. S tím souvisí i potřeba správného plánování. Pokud vás cesta po dálnici čeká, nevyjíždějte bez dostatečně plné nádrže.

Provozovatelé čerpacích stanic na dálnicích totiž dobře ví, že v okolí i několika desítek kilometrů nemají konkurenci, a proto se ceny naftu, benzínu i dalších paliv rozhodli napálit. S výběrem konkrétní čerpací stanice pomohou aplikace v chytrém telefonu. Řadí se mezi ně třeba Pumpdroid. Aktuální ceny ale zobrazuje i často používaná aplikace Mapy.cz. Každý řidič tak má možnost cenovou politiku jednotlivých čerpaček jednoduše ověřit.

Vyhledávejte nízkonákladové čerpačky

I druhá rada se dotýká výběru konkrétní čerpací stanice, kde může řidič tankovat. Na českém trhu působí několik desítek provozovatelů čerpaček. Každý z nich má však úplně jinou cenovou politiku.

Jako motoristé najdete provozovny levnější, ale i dražší. Pokud tedy chcete za tankování ušetřit, nebojte se tankování na nízkonákladových čerpacích stanicích. Řadí mezi ně třeba ONO nebo PRIM. V porovnání s jinými společnostmi (třeba i s těmi mezinárodními) je jejich cenová politika i o pár korun na litr přívětivější. Kvalita paliva přitom nemusí být zásadně rozdílná. Svědčí o tom i opakované kontroly České obchodní inspekce, která kupříkladu v případě čerpací stanice ONO dlouhodobě nenaráží na žádné problémy s kvalitou.

Samoobslužné pumpy

Možná jste si jako řidiči všimli, že na českém trhu se začínají ve velkém rozmáhat samoobslužné benzínové pumpy. Typické jsou v posledních měsících třeba v případě společnosti Orlen. Ceny paliv jsou ale na takových samoobslužných pumpách rovněž v porovnání s těmi klasickými o dost levnější. Pokud tedy chcete ušetřit a milujete ověřené mezinárodní značky jako je tomu třeba v případě Orlenu, je to pro vás určitě jedna z možností.

Do budoucna se dá navíc očekávat, že počet samoobslužných čerpacích stanic bude růst i nadále. Na českém trhu totiž dlouhodobě chybí volná pracovní síla. Náklady spojené s pracovníky jsou zároveň vysoké, a pro firmy se investice do samoobslužných pump může v čase velmi vyplatit. I proto je vhodné se samoobslužnými čerpacími už nyní pracovat.

Roli hraje i čas, výběr pneumatik nebo technický stav auta

Ceny pohonných hmot zároveň kolísají v čase. Pumpy se tak snaží reagovat na výkyvy poptávky. I proto je cena benzínu nebo nafty během nočních hodin často nejnižší. Úplně naopak je to ráno, kdy řidiči míří do práce.

Jsou ale i další tipy, které je možné brát v potaz, pokud chce řidič za tankování nějaký ten peníz ušetřit. Jde třeba o věrnostní slevy a tankovací karty. Ty už dlouho nepatří pouze podnikatelům. Čerpací stanice (zvláště ty velké) mají tendenci odměňovat své zákazníky a v případě pravidelného a opakovaného tankování ty nejvěrnější odměňovat právě nižšími cenami.

Každý řidič by měl myslet také na to, že může spotřebu pohonných hmot jednoduše ovlivnit. Jde třeba už o výběr automobilu. Zároveň se to ale týká i stylu jízdy. Pokud bude motorista dbát na plynulou jízdu, předvídání, brzdění motorem, může své výdaje na pohonné hmoty poměrně jednoduše ušetřit. Každý řidič by ale měl myslet na to, že konečný dopad na spotřebu má rovněž technický stav vozidla nebo výběr pneumatik.

Zdroj info: nerdwallet.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články