PRÁCE 🧰

Co je tankovací (palivová) karta a jaké má využití?

5. 10. 2021 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Chcete-li ušetřit při čerpání paliva, můžete na to jít různě. Jedním ze způsobů je pořízení takzvané palivové nebo také tankovací karty. S ní vám v peněžence zůstane i víc než koruna na litr.

Co je tankovací karta

Jak funguje tankarta

Sítě čerpacích stanic nabízejí svým klientům výhody při tankování s palivovou kartou. Nejčastěji se jedná o slevu z ceny litru paliva. Ta může být ponížena o určitou částku z ceny uvedené na stojanu. Na tento princip byste si ale měli dát pozor u dálnic a rychlostních silnic. Na těchto stanicích je cena často tak vysoká, že i po uplatnění slevy, bude částka, kterou zaplatíte, vyšší než u běžné čerpačky.

Druhou možností je systém plošné ceny. Tento princip umožňuje tankovat za stejnou cenu na všech pobočkách vybrané sítě. Ať přijedete k jakémukoliv stojanu, můžete si být jistí, že zaplatíte stejnou částku za daný objem paliva.

Tankovací kartu si můžete pořídit u různých sítí. Najdete ji v nabídce například u rozšířených stanic Benzina nebo Shell. Výhodou je i to, že čerpačky si vzájemně tankovací karty uznávají.

Na co si dát u palivové karty pozor

Při pořízení tankovací karty byste si měli dát pozor na více či méně skryté poplatky. V některých případech by vás litr paliva mohl vyjít i dráž než bez tankart. Mezi tyto poplatky patří například poplatek za doručení daňového dokladu. Platit můžete také za nevyužívání karty. Tento poplatek vám automaticky naskočí například v případě, že s kartou nebudete měsíc platit.

Dále vám může být naúčtován také servisní nebo ekologický poplatek. Některé z nich můžete nechat zrušit, u jiných to není možné. Před pořízením karty byste si měli veškeré informace ověřit.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články