PRÁCE 🧰

Vyplatí se ještě tankování v Polsku? Známe aktuální ceny benzinu a nafty!

16. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

V Polsku zažíváme poslední dobou významné zdražení benzinu a nafty, což vyvolává otázky a obavy mezi řidiči a nejen těmi polskými. O kolik zdražila nafta a benzin v Polsku?

Aktuální ceny paliv Polsko: Známe ceny benzinu a nafty!

Prudké zdržování mělo začít v pondělí 16. října 2023, ihned po polských volbách, kdy zvítězila strana Právo a spravedlnost, v závěsu spolu s proevropskou Občanskou koalicí. Zdražování se však hned nekonalo, jak můžete vidět na následující fotografii.

Aktuální ceny pohonných hmot v Polsku k datu 16. 10. 2023
Ceny pohonných hmot v polských Chałupkách k datu 16. 10. 2023

I v pondělí, kdy se zdražování předpovídalo však na polské čerpací stanici bylo plno. V průběhu celého dne benzinku v polských Chałupkách okupovali čeští řidiči, kteří doufali, že k výraznému zdražení zatím nedošlo. A taky ušetřili. Průměrná cena benzinu se v pondělí 16. října zde pohybovala kolem 5,99 złotých, tedy asi 33,0 korun. Nafta se pak prodávala za stejnou cenovku. V průběhu výrazného zlevnění benzinu na polských stanicích, kvůli konajícím se volbám nesčetněkrát docházelo k tomu, že benzin nebo nafta zkrátka došel. A to včetně prémiových paliv. V takovém případě jste mohli počkat na cisternu, nebo dojet na jinou nejbližší čerpačku, kde benzin nebo nafta ještě byly.

Český experiment

Aby polský Orlen ušetřil a ulevil polským čerpacím stanicím pod náporem Čechů, udělal na začátku října malý jednodenní experiment, kdy v příhraničí naopak na české straně výrazně zlevnil benzin na neuvěřitelných 32,0 korun za litr. Toto výrazné zlevnění se konalo na Náchodsku, v Karviné, Králíkách, Českém Těšíně, Opavě a na dalších místech. Na výrazné zlevnění musely zareagovat i okolní čerpačky, ale marně. Před Benzinama (Orlen) vznikaly kilometrové fronty, a musela zasahovat také policie. Nikde se o výrazném zlevnění oficiálně nepsalo. O tak si o nízkých cenách lidé povídali mezi sebou.

Ceny pohonných hmot v Opavě na začátku října
Ceny pohonných hmot v Opavě na začátku října

Nepříjemné procitnutí - aktuální ceny benzinu a nafty v Polsku

Ke zdražení však došlo až nyní. Polští i čeští řidiči z příhraničí se probudili do nepěkného rána. Aktuální ceny benzinu a nafty se zvedly. Ceny pohonných hmot v Polsku se v posledních týdnech výrazně zvýšily. Litr benzinu Natural 95 stojí v průměru 6,59 zlotého, tedy v přepočtu nějakých 36.77 korun. Litr nafty stojí v průměru 6,83 zlotého, což je dokonce až 38,11 korun.

Aktuální ceny pohonných hmot v polských Chałupkách k datu 25. 11. 2023
Aktuální ceny pohonných hmot v polských Chałupkách k datu 25. 11. 2023

Aktualizace k datu 5. prosince 2023

Ceny v Polsku jsou stále velmi podobné, liší se maximálně o 0,05 zlotého. Naopak ceny benzinu a nafty na čerpacích stanicích Orlen v Moravskoslezském kraji zlevňují a přichází každým týdnem s cenou nižší než 34,90 korun za litr benzinu i nafty.

Aktuální ceny pohonných hmot v polských Chałupkách k datu 5. 12. 2023
Aktuální ceny pohonných hmot v polských Chałupkách k datu 5. 12. 2023
Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel, TikTok - Arogantni_cuprista.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články