PRÁCE 🧰

Ceny pohonných hmot jsou v porovnání s minulostí velmi nízké

9. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Jestli v posledním roce něco motoristy opravdu nepotěšilo, pak jsou to krom evropského tažení proti spalovákům i ceny paliv. Ruská invaze na Ukrajinu je vyhnala do extrémní výše.

Aktuální ceny pohonných hmot jsou vlastně velmi příznivé

Před rokem bylo zle

Tehdy před rokem spousta lidí nemohla odtrhnout oči od zpravodajství, kde se objevovaly záběry ruských tanků a vojáků v ukrajinských městech. Krom toho se na pozadí událostí odehrával boj ekonomický a ceny paliv letěly vzhůru. Bylo to způsobeno i ekonomickými sankcemi na Rusko a zkrátka se okolnosti sešly tak, že někde v polovině března jsme tankovali za cenu blížící se padesátikoruně za litr.

Všeobecná nejistota a katastrofické prognózy (některé slibovaly ceny i kolem stokoruny za litr) přiměly spoustu lidí jednat. Dodnes mám v živé paměti scénu, jak jsem čekal na benzínce, až si dvojice mužů, patrně otec se synem, naplní takovou tu nádrž, která se na zahradách používá na záchyt dešťové vody. Působilo to na mě jak scéna z postapokalyptického filmu, ve kterém se rozpadá společnost a každý si jede sám za sebe.

Vláda začala samozřejmě jednat se zpožděním a to způsobem až vysmívačným. Zlevnění paliv o 1,5 koruny na litr v době, kdy jsme večer nevěděli, jestli druhý den ráno opravdu nebudeme tankovat za 55 korun litr, působilo jako plivnutí do moře. Celkový efekt byl prakticky nulový.

Jenže kdeže loňské sněhy jsou! Konec února s sebou přinesl jedno smutné výročí, které se střetlo s návratem cen paliv na původní, tedy předválečné hodnoty. V den psaní článku, tedy 2.3.2023, je cena litru benzínu 37,74 korun a u nafty 36,82 korun. Což v kontextu nedávných rekordů není vůbec špatné!

Ceny pohonných hmot a jejich další vývoj

Pokud se ptáte na to, jak to budu do budoucna, tak pravděpodobně nás žádné drama nečeká. Rusko sice na chvíli přerušilo dodávky ropy do Polska, kam proudí černé zlato ropovodem Družba a pak do Německa, ale valný efekt to nemělo. Evropa se totiž snaží od ruské ropy oprostit a v celkovém objemu v Polsku zpracovávané ropy tvoří ta ruská zhruba 10 %.

Aktuální ceny pohonných hmot jsou vlastně velmi příznivé

I v případě kompletního zavření kohoutů na ropovodech směrem do Evropy by panika nenastala. Zásob je dostatek a bylo by dost času na řešení a eventuální náhradu dodávek. Do Česka vede jižní větev Družby, kterou Rusko na krátko uzavřelo v loňském srpnu z důvodu sporů o výši plateb za tranzit ropy mezi Moskvou a Kyjevem. Na tehdejší ceny to však nemělo vliv.

Kdy budeme bez ruské ropy?

Na trvalo se chce Česká republika od ropy z Ruska odstřihnout v roce 2024. Zatím není úplně jasné, co ji nahradí. Rafinérie u nás ale zpracovávají i jiné druhy ropy, například i z Afriky nebo Kazachstánu. Orlen Unipetrol má v ČR dvě rafinérie, jednu v Kralupech nad Vltavou a druhou v Litvínově. Obě nejsou nijak technologicky vázány na sirnatou ruskou ropu, ale zvládnou zpracovat prakticky jakoukoliv jinou. Prognóza je tedy poměrně optimistická, nicméně jak historie ukázala, stát se může cokoliv.

Zdroj info: Orlen, Lukáš Kovanda.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články