PRÁCE 🧰

Cena benzinu se po měsících zlevňování zase šplhá vzhůru. Kde natankujete nejlevněji?

6. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Pohonné hmoty vstoupily do nového roku postupným růstem cen. Po nepřetržitém zlevňování, kterého jsme byli svědky zhruba od poloviny října, musejí řidiči počítat s dalším nárůstem. Co za něj může?

Ceny benzinu opět vzrůstají. Kde natankujete nejdráž?

Naftu jsme tankovali skoro o deset korun levněji

Za poslední dva měsíce minulého roku spadla průměrná cena za litr nafty o těžko uvěřitelných 9,50 Kč. Benzín za stejné období zlevnil v průměru o více než 6 Kč za litr. Důvodů tohoto poklesu bylo rovnou několik.

V první řadě došlo k uklidnění protestů na francouzských rafinériích, na což prakticky obratem zareagovala cena pohonných hmot na burze v Rotterdamu.

Výrazně také spadla cena ropy kvůli obavám z globální recese a také americkým ropným zásobám, které zaplavily trh. Když k výše uvedenému připočtete silnou korunu, zlevňování nafty a benzinu bylo nevyhnutelné.

Ceny benzinu opět vzrůstají. Kde natankujete nejdráž?

Tomu je ale podle odborníků s novým rokem konec. Už na konci roku 2022 začaly ceny benzinu a nafty plíživě růst z důvodu obav o omezení ruské ropné produkce v roce 2023. Od Ruska se totiž očekává, že letos omezí svou produkci o 500 až 700 tisíc barelů denně.

Americké ropné zásoby jsou kromě toho na rekordně nízkých hodnotách a letos se tak nelze vyhnout vyšší poptávce ze strany USA. Ropa WTI tak v závěru předchozího roku opět přesáhla 80 USD za barel a brent dokonce 85 USD za barel.

Průměrná cena benzínu proto na našich pumpách v uplynulém týdnu zdražila o 29 haléřů na 36,43 Kč za litr. Nafta pak ve stejném období zdražila o 17 haléřů. Mírné zdražování benzinu i nafty by navíc podle předpokladů finančních expertů a dalších odborníků mělo pokračovat i v následujících (tý)dnech.

Ceny benzinu opět vzrůstají. Kde natankujete nejdráž?

Nejnižší a nejvyšší ceny pohonných hmot

I přes zdražení z posledních dní zůstává cena benzinu Natural 95 zhruba o korunu levnější než na začátku ruského vpádu na Ukrajinu koncem loňského února. Litr dieselu tehdy naopak stál o korunu a 40 haléřů méně než v současnosti.

Nejlevněji nyní natankujete v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,84 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 37,26 Kč. Naopak nejvyšší cena nafty a benzinu čeká na řidiče v Praze. Tady litr benzinu stojí průměrně 37,90 Kč. Nafta se v metropoli tankuje za 39,04 koruny za litr.

Zdroj info: CCS, Kurzy.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články