PRÁCE 🧰

Tankování za dvě stovky se nevyplácí. Proč je jízda na výpary nebezpečná?

11. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

K tankování „za pár stovek“ mohou mít řidiči různé důvody. Jedním z nich jsou například nestabilní ceny pohonných hmot. Pokud pravidelně jezdíte tzv. „na výpary“, může se vám to nepěkně vymstít.

Proč se jízda na výpary nevyplácí a jak může poškodit auto?

Proč se tankování za pár stovek nevyplácí?

Pravidelné tankování malého množství paliva a následné vyjíždění nádrže do sucha přináší vyšší pravděpodobnost poškození palivového systému, což v konečném důsledku bude stát podstatně více, než zdánlivá úspora na právě probíhajícím tankování.

Riziko poškození může nastat ve chvíli, kdy řidič čerpá palivo do prakticky suché nádrže, se kterou k čerpací stanici přijel. Palivové čerpadlo je totiž ve své podstatě malým elektromotorem chlazeným pomocí paliva, takže k bezproblémové funkčnosti potřebuje více než jen rezervní objem této tekutiny.

Proč se jízda na výpary nevyplácí a jak může poškodit auto?

Pokud čerpadlo nasaje vzduch z prázdné palivové nádrže, hrozí nejen jeho podstatné poškození, ale také poškození celého palivového systému. Kromě toho se v nádrži v průběhu let shromažďují nečistoty, které se při malém objemu tekutého paliva koncentrují a mohou stát za znehodnocením palivového filtru.

V zimních měsících se navíc k nečistotám přidává i vlhkost, která kondenzuje na stěnách nádrže, odkud stéká na hladinu paliva a při tuhých mrazech může zamrznout. Malé krystalky ledu jsou podobně nebezpečné jako jiné nečistoty. A na rozdíl od nich jsou navíc ostré.

Proč se jízda na výpary nevyplácí a jak může poškodit auto?

Rovněž je potřeba zmínit, že prázdná palivová nádrž je zejména při větších teplotních změnách během dne a noci náchylná na kondenzaci vody. Palivový systém je před vnikáním vody do motoru zabezpečený, problémem ale může být postupně rostoucí koroze na některých jeho částech.

Pokud vám tedy během jízdy začne svítit kontrolka palivové nádrže, návštěvu čerpací stanice příliš dlouho neodkládejte. Svítící kontrolka totiž neindikuje jen málo benzínu či nafty, ale také zvýšené riziko poškození palivového čerpadla, jehož výměna je poměrně složitá a finančně nákladná.

Zdroj info: Autosalon.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články