PRÁCE 🧰

Nafta a benzín v Polsku – vyplatí se jezdit tam tankovat?

26. 11. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V srpnu, září a částečně i v říjnu, jezdili čeští řidiči, zejména ti z příhraničních oblastí, ve velkém tankovat do Polska. Aktuální situace už bohužel tak růžová není, přesto se v Polsku pořád dá natankovat levněji.

Benzín a nafta v Polsku – vyplatí se jezdit tam tankovat?

Období, kdy to bylo největší terno a do Polska se pro paliva jezdilo ve velkém i ze vzdálenějších krajů, jsou bohužel pryč. V září se dalo ušetřit opravdu hodně, protože cenový rozdíl oproti České republice byl až 10 korun na litru benzínu. Na 50litrové nádrži tak bylo možné ušetřit klidně pětistovku, což je skutečně obří rozdíl. Podívali jsme se na to, jak vypadají ceny v listopadu, konkrétně k datu 9.11.

Cena benzínu v Polsku

Když se podíváme na současnou situaci a srovnáme si ceny, tak benzín se v Polsku prodává v průměru za 6,31 zlotých, což je 34,94 korun. V Česku je cena 40,51 koruny, takže rozdíl dělá 5,57 korun na litr, což pořád není špatné. Na 50litrové nádrži dělá rozdíl asi 280 korun. Nestojí moc za to, dělat si kvůli tankování v Polsku delší zajížďku, ale pokud bydlíte kousek od hranic, klidně tam zajeďte.

Cena nafty v Polsku

Jak je na tom nafta? Poláci ji prodávají v průměru za 6,34 zlotých, tedy 35,10 korun. U nás v České republice je v průměru za 40,68 korun, rozdíl v cenách tedy vychází na 5,58 korun, na nádrži o objemu 50 litrů uspoříte tankováním v Polsku opět něco kolem 280 korun.

Co stojí za abnormálním zlevněním?

Nelze to konstatovat s absolutní jistotou, jedná se spíš o spekulaci a nepotvrzenou informaci. Nicméně za nápadným zlevněním paliv a následným zdražováním směrem k původní cenové hladině, které pokračuje vlastně do dnes, stojí pravděpodobně politický tlak. Většinu čerpacích stanic v Polsku vlastní gigant Orlen, což je polostátní podnik. Jenže v říjnu se v zemi konaly volby a populistická strana PiS se logicky chtěla udržet u moci. Takže se nabízí vysvětlení, že na to šli velmi populistickou cestou – zlevnit paliva. Jejich ceny totiž registruje prakticky každý, kdo má auto, což je obrovská masa voličů. Pravděpodobně tedy proběhla nějaká zákulisní domluva s Orlenem, což způsobilo bezprecedentní pokles cen benzínu a nafty. Ano, jedná se pouze o spekulaci, faktem je, že PiS ve volbách skutečně uspěl. Jak moc velký vliv na to měly ceny paliv se můžeme jen dohadovat.

Zdroj info: fuelio.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články