PRÁCE 🧰

Jaké jsou výhody samoobslužných pump

31. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V České republice každým rokem přibývá samoobslužných čerpacích stanic. Jaké jsou jejich výhody a proč k jejich rozmachu dochází? Odpověď je jednoduchá.

Samoobslužné čerpací stanice

Možná si toho všímáte rovněž. Počet samoobslužných čerpacích stanic a tankovacích automatů v České republice roste. Někteří řidiči na to pohlíží s radostí, jiní s nedůvěrou, dalším je to jedno. Rozmach samoobslužných čerpacích stanic ale má své jasné důvody, ze kterých částečně profitují firmy i spotřebitelé.

Pokud se ptáte na to, proč samoobslužné čerpací stanice rostou v České republice jako houby po dešti, tak je odpověď poměrně zřejmá. Jako u jiných případů totiž platí, že za vším je třeba hledat peníze, respektive úsporu nákladů.

Nižší ceny jako odměna na menší komfort

Konkurenční boj je neúprosný, a to i mezi čerpacími stanicemi. Ty se snaží svým zákazníkům nabídnout co možná cenově nejdostupnější palivo. Do své cenové politiky ale promítají i svou marži, na kterou nerady sahají. Pokud se však objeví možnost, jak ji udržet a cenu paliv snížit, mnohé do toho rády půjdou.

Samoobslužné čerpací stanice nabízí provozovatelům celou řadu výhod. Ty hlavní souvisí s úsporou mzdových nákladů. Řidiči si totiž jednoduše natankují sami, a poté rovněž i sami zaplatí. Přitom není třeba, aby se za pokladnou nacházela obsluha, kterou by firma musela platit.

Firmy nemusí platit zaměstnance

Firmy tedy nemusí řešit mzdy ani další povinné odvody, které se zaměstnáváním pracovní síly souvisí. Zároveň ubudou starosti personálnímu oddělení, zmizí alespoň část administrativy. Manažeři se nemusí strachovat, zda pracovníci přijdou do práce a jestli vůbec otevřou. To všechno samoobslužné čerpací stanice přináší – méně nákladů i stresu pro všechny.

Pro spotřebitele ale samoobslužné čerpací stanice znamenají nižší komfort. Vše si totiž musí řešit sami. Od samotného tankování, placení i všeho dalšího, co s tím souvisí. Firmy to samozřejmě ví, a proto dokáží zákazníkovo úsilí kladně ohodnotit. Motoristé tak mohou těžit z toho, že cena paliv na samoobslužných benzinových pumpách je až o několik korun levnější než v případě těch klasických. Nejčastěji jsou ceny paliv nižší o 2 až 4 koruny.

Příkladem je třeba čerpací stanice Orlen, která má po celé České republice hned několik benzínových pump. Kromě těch klasických je to ale i značka samoobslužných pump s názvem Orlen Express, kde jsou ceny až o několik korun za litr nižší než v případě klasické benzinové pumpy. Jedna taková stanice se třeba nachází ve Vysokém Mýtě a zájem o tankování je tam dlouhodobě značný.

Tankování není těžké

Zkušenosti z praxe ukazují, že řidiči nižší cenu paliv i za cenu zredukovaného komfortu vítají. Tankování na samoobslužných čerpacích stanicích navíc není obtížné. Vše je intuitivní, jednoduché a poměrně rychlé. Na každé stanici zároveň motoristé najdou podrobný návod a kdyby náhodou si i tak nevěděli rady, podají pomocnou ruku další řidiči, kteří již mají s takovým procesem zkušenosti.

Jak to funguje

Řidič zastaví u stojanu a stanoví na platebním terminálu maximální částku, kterou je za tankování ochoten zaplatit. Platba se autorizuje a následně má motorista možnost zahájit proces tankování. Po dosažení peněžního limitu či po naplnění nádrže se tankování zastaví a čerpací stanice následně motoristovi strhne jen skutečně vynaloženou částku. Vytiskne se daňový doklad a zákazník má možnost se opět vydat na silnici.

Automatizace a robotizace je obrovským trendem současné době a samoobslužné čerpací stanice jsou jasnou součástí tohoto procesu. Firmám snižuje náklady, motoristům následně cenu paliv, a to i o několik korun za jeden litr.  První samoobslužná pumpa byla v Česku zprovozněna už v roce 2007, konkrétně šlo o podnik kousek od Prahy, konkrétně v Průhonicích. Od té doby jich přibyly desítky.

Zdroj info: orlen.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články