PRÁCE 🧰

Cena paliv na samoobslužných pumpách

27. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Samoobslužné čerpací stanice řidičům nabízí zredukovaný komfort, který však často kompenzují i o mnoho nižší cenou. Proč je cena benzínu a nafty na benzínových pumpách bez obsluhy často tak nízká?

Samoobslužné pumpy nabízí nižší ceny. Proč?

Pokud se ve zvýšené míře pohybujete po České republice, tak jistě si všímáte toho, že každým rokem značně přibývá počet samoobslužných čerpacích stanic, a tedy tankování bez přítomnosti podnikového personálu. Možná si také říkáte, co provozovatele k záměru vede a jaká je budoucnost tohoto konceptu.

Přesný počet samoobslužných čerpacích stanic na území České republiky není nikde evidován. Existují tak jen více či méně odborné odhady. Některé hovoří o zhruba 800 samoobslužných čerpacích stanic, jiné dokonce převyšují hranici 2 až 3 tisíc. Značně rozporuplné odhady souvisí i s tím, že řada samoobslužných čerpacích stanic v Česku funguje jen v areálu různých firem a jsou tedy dostupné pouze zaměstnancům. Jednotlivé odhady tedy často vychází i z rozdílné metodiky.

Samoobslužné stanice přináší celou řadu výhod

Je však zřejmé, že samoobslužné čerpací stanice jsou trendem, který má velké opodstatnění i na území dalších států Evropské unie. Řidiči se sice musí obsloužit sami, výhodou jim však je nižší cena paliva, a to až o několik jednotek korun. Mezi další přednosti se řadí i nepřetržitý provoz, rychlá a poměrně snadná obsluha či způsob úhrady.

Řada řidičů si ale klade otázku, co za tak nízkou cenou paliva vlastně stojí. Odpověď spočívá v provozních výdajích, které jsou v porovnání s klasickými benzinovými pumpami zásadně nižší.

Kolik firmu stojí jeden zaměstnanec

Pro provoz samoobslužné čerpací stanice majitel potřebuje o dost méně pracovní síly, než je tomu v případě klasické pumpy. Díky tomu může provozovatel šetřit velké množství financí. Se zaměstnáváním pracovníků totiž standardně souvisí hned několik typů nákladů: mzdy, povinné odvody, zajištění bezpečnosti práce, proplácení dovolené, povinné pojištění, náklady na hledání i školení pracovní síly. Takovýmto způsobem by bylo možné pokračovat ještě dlouho. Je tedy zřejmé, že pokud se podniku podaří pracovní sílu eliminovat, náklady se v dlouhodobém horizontu velmi zásadně sníží.

Nejlepší je uvedení na příkladu. Zaměstnavatel nabízí hrubou mzdu ve výši 40 tisíc korun, kterou tedy i platí. Kromě toho ale musí státu odvádět sociální pojištění, které se v případě zvolené mzdy dostane na 9 920 korun. Zaměstnavatel ale musí platit i zdravotní pojištění, což je dalších 3 600 korun.

  • Čistá mzda zaměstnance po všech srážkách: 31 930 korun
  • Celkové náklady zaměstnavatele: 53 520

Zvolený příklad ukazuje, že finanční náročnost jednoho zaměstnance je pro podnik obrovská. Kromě toho ale řada firem hradí i stravenky, poskytuje třinácté či čtrnácté platy, několik dnů dovolené nad rámec zákona, sick days, multisport karty či další benefity. Rázem se mohou náklady na jednoho zaměstnance po zohlednění všech faktorů dostat třeba i přes 75 či 85 tisíc korun za jeden měsíc. V takovém případě je zřejmé, že firmy s investicemi do tankomatů příliš neotálí a pracovní sílu často i ve velkém nahrazují za stroje.

Investice do tankomatů se vyplatí

Samoobslužné čerpací stanice se sice neobejdou bez často i velmi vysokých prvotních investicích do potřebných technologií. Pořízení tankomatu i dalšího zařízení bezpochyby není levnou záležitostí. Pokud však má podnik větší počet takovýchto stanic, dokáže náklady na pořízení jednoho tankomatu i zásadnějším způsobem snižovat. V krátkém období jsou sice investice pro provozovatele vysoké a většinou se nevyhne ani financování formou úvěru, časem se ale finanční benefity dostaví.

To provozovatelé samoobslužných čerpacích stanic moc dobře ví, a proto mají možnost snížit konečnou cenu paliv. Díky nižším provozním nákladům mohou nabídnout takové ceny, o kterých jiné benzínové pumpy často jen sní. Zákazník může na jedné nádrži ušetřit i několik stovek korun a záleží tedy jen na něm, jestli dokáže snížený komfort akceptovat a na kolik je pro něj finanční úspora zajímavá.

Zdroj info: technotrade.ua.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články