PRÁCE 🧰

LPG v Polsku - cena, čerpací stanice a koncovky

1. 7. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Pakliže máte auto na LPG, na cestě na dovolenou pravděpodobně oproti benzínu nebo naftě něco ušetříte. Jenže ne všude je LPG dobře dostupné a bohužel se napříč Evropou liší i koncovky tankovacích pistolí.

LPG v Polsku - koncovky, cena, čerpací stanice

Obvykle není až takový problém najít čerpací stanici, kde mají vedle klasických paliv i LPG. V Polsku je naštěstí síť čerpacích stanic s LPG dostatečně hustá a pokud se chcete podívat, kde všude se nacházejí, doporučujeme web mylpg.eu, který shrnuje informace o LPG v celé Evropě.

LPG koncovky

Samostatnou kapitolou jsou koncovky, které máme v Evropě čtyři a nejsou vzájemně kompatibilní. Existují však redukce, které jsou k dostání na internetu, případně vám je může zapůjčit obsluha čerpací stanice, eventuálně si můžete redukci na čerpačce rovnou koupit (na to bychom ovšem nespoléhali). Redukce se obecně nedoporučuje kombinovat mezi sebou, protože s tím zvyšuje riziko úniku plynu při tankování. Níže uvádíme jednotlivé typy koncovek a země, kde se s nimi můžete setkat:

  • ACME – Belgie, Švýcarsko, Německo, Irsko, Lucembursko
  • Bayonet – Španělsko, Anglie, Norsko, Holandsko
  • Dish – Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Francie, Řecko, Maďarsko, Chorvatsko, Portugalsko, Itálie, Litva, Makedonie, Polsko, Rumunsko, Švédsko, Slovensko, Slovinsko, Turecko, Ukrajina
  • Euro – Španělsko, Portugalsko
Portál řidiče radí: Plánujete v létě navštívit naše východní sousedy a chcete být na 100 % připraveni? Doporučujeme sjednat si cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění a vy tak ušetříte čas i nemalé finance. 

  Výhodné cestovní pojištění do Polska

Cena LPG v Polsku

Když se podíváme na ceny, tak LPG v Polsku vychází na velmi podobné peníze jako u nás. Rozdíl bude maximálně v řádu několika korun. Co se týče tankování, tak v Polsku vás pravděpodobně obsluha nechá, ať si natankujete sami. Pakliže byste si nevěděli rady, jednoduše požádejte obsluhu o pomoc. Hustota LPG stanic je v Polsku velmi podobná jako u nás, takže nemusíte mít obavy, že byste cestou žádnou nepotkali.

Ceny paliv ve vybraných evropských zemích

Země Natural 95 Diesel LPG Aktualizace
🇵🇱  Polsko 6,66 PLN
(38,62 Kč)
6,69 PLN
(38,79 Kč)
2,84 PLN
(16,47 Kč)
3. 5. 2024

Krátce o LPG

Zkrátka pochází z „Liquified Petroleum Gas“, což znamená zkapalněný ropný plyn. Většina nepřímovstřikových motorů se dá na LPG bez problémů provozovat s tím, že výkon o něco málo klesne, ačkoliv jsou i agregáty, které jsou na LPG naopak výkonnější. V nabídkách automobilek se LPG objevuje už jenom sporadicky, výjimku tvoří Dacia, která na něj hodně vsází a jak třeba Sandero, tak rodinný Jogger nabízí i s motorizací na plyn. Zásadní výhodu měli majitelé vozů s LPG v období, kdy panovala nejistota na trzích a ceny benzínu a nafty poskočily až k padesáti korunám za litr. LPG tehdy stálo kolem 23 korun za litr.

Vyhledat ubytování u Baltského moře

Vyhledat ubytování na Booking.com
Zdroj info: mylpg, lpg-europe-gas, uta.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články