PRÁCE 🧰

Internet na dovolené v Polsku

16. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Pokud se vydáte k moři do Polska, možná budete chtít využívat i připojení k internetu. Ne každý hotel má kvalitní wifi, takže často jsou turisté odkázáni spíš na připojení v telefonu.

Internet v mobilu v Polsku

Datujte jako doma

Na dovolené v rámci EU se lze připojovat k internetu v rámci pravidla RLAH (roam like at home). Když to zjednodušíme, tak to znamená, že se můžete v zahraničí chovat jako v domácí zemi ohledně používání mobilního internetu. Ty tam jsou časy, kdy i jen načtení jakékoliv stránky znamenalo několik desítek, mnohdy však spíš stovek korun. I dnes však platí určité limity, při jejichž překročení vám operátor bude data účtovat podle jejich objemu. Pro bližší informace doporučíme, obrátit se na linku svého operátora, kde by vám měli sdělit, kolik přesně můžete v zahraničí prosurfovat.

Takhle levná data u nás nenajdete

Jenže pokud vám limit nestačí, či dokonce žádná data k dispozici v rámci tarifu nemáte, a přesto chcete internet v Polsku využívat, situaci to trochu mění. Naštěstí je Polsko zemí s extrémně levnými mobilními tarify, takže není vůbec od věci sehnat si místní SIM. Nejlepší nabídku pro turisty jsme našli u operátora a2mobile, jehož SIM koupíte za 10 zlotých (52 korun) třeba v prodejnách Žabka nebo v trafikách Relay. Prodavačka si akorát opíše vaše číslo občanského průkazu nebo pasu – ze zákona to udělat musí.

Doporučení od Portálu řidiče: Kromě surfování po internetu se na obsahu vaší peněženky mohou odrazit i neočekávané události spojené s cestou. Proto si vždy sjednejte cestovní pojištění. Využít k tomu můžete online kalkulačku, která pro vás vypočítá nejvýhodnější cestovní pojištění přesně na míru.

  Srovnání nabídek do Polska

Kartu aktivujete tím, že ji vložíte do telefonu a následně ji dobijete přes internet. Pokud by byl s aktivací problém, stačí někoho prozvonit, půjde to, protože SIM je přednabitá na 10 zlotých. Dobití kreditu probíhá přes web a2mobile.pl a doporučujeme si předtím vybrat jeden z tarifů, abyste dobili jen částku potřebnou pro jeho aktivaci.

Všechny základní tarify mají neomezené volání, SMS a MMS, nejnižší má 10 GB dat, a to za cenu 19,90 zlotých (104 korun). Od 45 GB dat už máte k dispozici i 5G připojení k internetu a nejvyšší tarif obsahuje 120 GB dat, což je dostatek i na večerní sledování filmů nebo seriálů přes streamovací platformy. Cenově mimochodem vychází na 59,90 zlotých (312 korun), což se s nabídkou našich operátorů dá srovnávat jenom stěží. Aktivaci vybraného tarifu provedete vytočením  příslušného kódu. Například pro ten zmíněný nejvyšší se 120GB stropem dat namačkáte *299*3# a stisknete tlačítko pro volání.

Internet v mobilu do notebooku

Obecně vám na dovolené klidně stačí jedno zařízení s mobilním internetem a wifi. Snad všechny současné smartphony ze sebe umí udělat hotspot, a tedy poskytnout své připojení k dispozici ostatním. Vezete-li si s sebou třeba i notebook a tablet, stačí na telefonu s datovou SIMkartou aktivovat wifi hotspot, ostatní zařízení ho uvidí jako wifi síť a mohou se k němu přihlásit. Určitě si ale zvolte v nastavení smartphonu nějaké heslo, aby se na vás nepřipojovali i ostatní dovolenkáři a neprosurfovali vám data. Ještě upozorníme, že sdílení internetu vybíjí telefon o poznání rychleji, než běžné používání.

Kupujete si v zahraničí místní SIMkartu, nebo využíváte internet v mobilu v rámci roamingu? Určitě nám dejte vědět v komentářích!

Tip na závěr: Pokud plánujete jet do Polska autem a nechcete řešit nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla, sjednejte si připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte služeb krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: a2mobile.
Zdroj médií: Depositphotos, a2mobile.
Renata Bali-Jenčíková, 7. 7. 2023 10:54
Koupili jsme za hranicemi v trafice SIM kartu Orange, tuším, že 30GB za 5zl a chtěli registraci u prodavačky. Hned na parkovišti jsme karty dali do telefonů a fungovaly. Po registraci v aplikaci Orange jsme bezplatně získali další data a nějaké bezplatné volání včetně sms na cca 1 měsíc.

Podobné články