PRÁCE 🧰

Převoz alkoholu a tabáku mezi ČR a Polskem

4. 9. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

V rámci EU existují předpisy na to, kolik alkoholu a tabákových výrobků je možné převážet mezi členskými státy bez proclení. Při dovolené nebo nákupech v Polsku je dobré na to pamatovat.

Kolik alkoholu si můžete dovézt z Polska?

Evropská unie má stanoveno jednotné množství alkoholu a tabákových výrobků, které je možné převážet mezi zeměmi bez nutnosti toto zboží proclívat. Členské země si mohou objemy zvýšit dle svého, není však možné je snížit, protože pak by logicky směrnice nedávala smysl. Polsko i Česko se nicméně drží limitů. Ještě stojí za zmínku, že převážené zboží, respektive jeho limity, lze kombinovat, procentuální podíl však nesmí přesáhnout 100 %.

Dovoz alkoholu a tabáku z Polska

ZbožíMax. povolené množství/objem
Cigarety800
Doutníčky (do 3 gramů kus)400
Doutníky200
Tabák1 kg
Destiláty (whisky, gin)10 litrů
Alkoholizované víno (portské, sherry)20 litrů
Víno90 litrů, přičemž pouze 60 litrů z toho může být víno šumivé
Pivo110 litrů

Když tedy kdekoliv v rámci EU narazíte třeba v obchodě na opravdu výhodnou nabídku bílého vína, můžete si ho domů dovézt až 90 litrů. Co nesmíte, je víno dále prodávat, protože v takovém případě byste se dopouštěli daňového úniku. Jako dar ale samozřejmě třeba dvě lahve můžete někomu dát.

Polsko a hraniční kontroly

Zejména u Polska si dejte na tyto věci skutečně pozor a vždy si nechávejte u sebe účtenky od zakoupeného zboží. Policie si je totiž velmi dobře vědoma faktu, že za hranicemi je levněji a na hraničních přechodem nezřídka kontroluje projíždějící auta, jestli nevezou nadměrné množství zboží, které by mělo být procleno.

Pokud povezete větší množství a únik na dani by se vešel do 10 000 korun, dostanete pokutu na místě, protože se jedná o přestupek. Pakliže by případná daň přelezla 10 000 korun, policie s vámi zahájí trestní stíhání.

Převoz paliva přes hranice

V případě, že se chystáte tankovat v zahraničí levněji, není úplně dobrý nápad plnit palivem třeba několik velkých kanystrů a ty si pak vézt domů jako zásobu. Zákon jasně stanovuje, že krom nádrže vozidla je možné si dovézt ještě 20litrový kanystr s palivem. Při převozu většího množství musíte mít daňový doklad se všemi náležitostmi. A pozor, při jakékoliv (klidně i vnitrostátní) přepravě objemu od 1000 litrů pohonných hmot výš musí přeprava probíhat v režimu ADR, protože se jedná o nebezpečný náklad.

Zdroj info: europa.eu, taxation-customs.ec.europa.eu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články