PRÁCE 🧰

Jaké výhody má dovolená na Baltu?

7. 7. 2023 3 min. čtení diskuze (7) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Balt, respektive Gdaňsk nás docela učaroval v mnoha směrech. Kdybychom si měli vybrat na letošek jedno místo, kam jet k moři, asi bychom moc neváhali a frčeli na sever.

Proč jet na dovolenou na Balt?

Francouzské nebo španělské pláže mají jistě své kouzlo, ale tamní letoviska se s příchodem léta zásadně promění a vše se orientuje na jednu jedinou věc – vytřískat z turistů co nejvíce peněz. Nejinak je tomu i v Itálii, Chorvatsku nebo Bulharsku. Je to do značné míry logické, protože pobřeží těchto zemí žije z turismu a spousta místních funguje systémem, že přes léto pracují a v zimě spíše odpočívají a žijí z toho, co vydělali v sezóně.

V Polsku jsme takový pocit úplně neměli. Ano, je tam samozřejmě spousta hotelů a restaurací, které míří primárně na turisty, v Gdaňsku najdete i krámky se suvenýry a podobně. Nicméně je znát, že místní ekonomika na těchto příjmech nevisí. S tím se pojí i určitá nenucenost a větší pohoda. Žádné vlezlé plážové prodavače slunečních brýlí, ani jiné turistické pasti jsme nezaznamenali.

Pláže

Naprostá většina polských pláží je písčitá a jsou opravdu nádherné. Vyhlášená je například Stogi, což je pláž velmi široká a perfektně hodnocená. Čistota a vybavenost je něco, na čem si místní opravdu zakládají, takže pravidelně dostává ocenění v podobě modré vlajky. Je zde i nejdelší dřevěné molo v Evropě, perfektní cíl třeba večerní procházky.

A kdyby se vám zdála voda o teplotě 20-22 stupňů moc studená, tak zkuste pláž Dubaj. Nachází se u městečka Jarosławiec a chrání ji jakési kamenné vlnolamy. Ty jednak odstíní vlny, ale omezují i cirkulaci vody, takže ta má šanci se víc ohřát. A jako bonus tvoří tyto stavby i překážku větru. Koupání je zde tedy o něco příjemnější.

Náš tip: Před cestou do Chorvatska můžete ušetřit nemalé finance při srovnání cestovního pojištění online. Proč se vyplatí porovnávat nabídky jsme pro vás sepsali v samostatném článku. Vybrat kvalitní a výhodné cestovní pojištění do Chorvatska vám pomůže online kalkulačka cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Chorvatska

„Nejižanská povaha“

Českého člověka může vytáčet chování třeba Italů, Španělů, ale i Chorvatů. Pro ně se pět minut čekání může protáhnout třeba na hodinu i víc, nechybí jim arogance a obecně s těmito národnostmi jakákoliv spolupráce má určitá specifika. Na Baltu s tímto druhem chování setkáte minimálně, lidé jsou zde velmi milí a pohostinní, a to i za situací, kdy jim z toho nekouká žádná finanční výhoda. Kompatibilita s Čechy je zde rozhodně vyšší, navíc Poláci nás doslova milují, ačkoliv to bohužel není úplně vzájemné.

Vzdálenost

Už jsme to v jednom článku rozebírali podrobněji – z Prahy jste u moře v Polsku za 7-8 hodin. Nejedete přes několik dalších zemí a má smysl se jet vykoupat i jen tak „na otočku“ na víkend. Když se potáhnete do Dubrovníku, nebude se vám chtít už za dva dny jet zpátky. Solidním bonusem je i fakt, že se na cestě neodehrává tradiční letní běsnění, kdy se celé Česko, Rakousko, Slovinsko a navrch polovina Německa nahrnou na dálnice, aby se potkali u mýtné brány v Chorvatsku a společně si „zpříjemnili“ léto čekáním v tropické výhni.

Ceny

Sehnat solidní ubytování za dobré peníze je umění a je to čím dál složitější a těžší. Chorvati naučili polovinu Evropy jezdit k nim, otrkali se a začali šponovat ceny. Není to žádná tragédie, ale bývalo to zkrátka lepší. V Polsku se zatím ceny drží na přijatelné hladině, a to i v obchodech s potravinami, kde je zboží i podle ohlasu našich čtenářů velmi levné. Pakliže si tedy pronajmete třeba apartmán a budete si vařit sami, vyjde vás strava levněji, než doma.

Jaké výhody u dovolené v Polsku spatřujete vy? Podělte se s námi v komentářích! 

Na co nezapomenout: Rádi byste letos vyzkoušeli dovolenou u Baltu, chtěli byste jet autem ale zároveň byste neradi řešili nepříjemnosti spojené s případnou poruchou, havárií nebo krádeží vozidla? Sjednejte si i připojištění. Zmíněná rizika můžete buď připojistit v rámci cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: getybus, tripadvisor, slevomat.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Vít, 17. 7. 2023 20:23
Voda 19 st. Byl jsem tam a už bych nejel! Ten článek je tendenčni a žádný negativní ohlas. Jako když Nohavica měl koncert. Jen vše v superlativech!
Jakub Mokříš, 17. 7. 2023 21:08
V tom případě děkuji za první negativní komentář a vděčen jsem i za srovnání s mistrem Nohavicou. Autor
Milan Salek, 8. 7. 2023 9:08
Teď jsme u moře v Polsku.
Každý pátý tu má pejsky.
Můžou na pláž a je tu i pláž pro psy. Můžu s pejsky jen doporučit. Jsme ubytování zde. https://maps.app.goo.gl/1HxD6fR5srCrj3rX9
Mili, 7. 7. 2023 10:11
... a chtěli bychom na dovolenou k moři i s malým psem - máte někdo zkušenosti či rady ?
Mili, 7. 7. 2023 10:09
Můžu poprosit o nějaký kontakt (odkaz) na ubytování apod. ? Vždy jsem ráda za kladné reference a doporučení od ostatních. Děkuji.
Jakub Mokříš, 17. 7. 2023 21:09
Bydlel jsem zde a byl jsem maximálně spokojen. Autor.
https://www.airbnb.cz/rooms/688724621740461007?source_impression_id=p3_1689620965_ZYd%2B%2BKuY0APf5PXI
Renata Bali-Jenčíková, 7. 7. 2023 8:42
Byli jsme u Baltu letos a můžu jen doporučit. Hlavně těm, kdo milují moře a nesnáší vedro. Rozhodně se na delší pobyt u moře budou hodit plážové paravány proti větru, který je po nějaké době trochu otravný.

Podobné články