PRÁCE 🧰

Jaké jsou ceny potravin v obchodech v Polsku?

20. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Pro potřeby srovnání cen jsme si sestavili seznam několika položek. Umožní nám to porovnat cenové hladiny mezi různými zeměmi v rámci Evropy. Upozorňujeme, že se jedná o velmi hrubé, spíš orientační porovnání.

Ceny v obchodech v Polsku

Národní specifika

Když jsme zkoušeli vybrat položky pro porovnání, měli jsme seznam širší, v některých ohledech více specifický, v jiných volný. Bohužel jsme záhy přišli na to, že v různých zemích mají obchody dost odlišný sortiment. Někde je problém sehnat dvoulitrovou Coca-colu, protože obchody prodávají buď 1,5litrové, nebo 2,25litrové balení. Jinde byl zase problém s balenou vodou, která se třeba u nás prodává v několika objemech, včetně nádob po pěti litrech.

Jenže za hranicemi jsme v obchodě našli z těch větších jenom 3litrové plastové lahve. A už vůbec se nemá smysl bavit o rozdílech mezi baleními jogurtů, uzenářských výrobků a podobně. I mléko například má různé hodnoty obsahu tuku – někde je to 3,5 %, jinde 3,2 %, ale taky třeba 3 %. Zkrátka objektivní a komplexní porovnání byl úkol extrémně náročný, a to zejména časově. Proto jsme náš „spotřebitelský koš“ zjednodušili a vyházeli z něj položky, které se porovnávají špatně.

Kvalita porovnat nelze

Co se týče kvality, odpichovali jsme se od těch nejlevnějších potravin, které jsme našli. Nízká cena neznamená nutně i nízkou kvalitu – například ve Španělsku koupíte zmrzlinu nebo džus levněji než u nás, ale kvalita faktická i chuťová poráží často i ty nejdražší výrobky nabízené v našich obchodech. Zkoušet tedy srovnávat i faktor kvality a zahrnovat ho do hodnocení, nedává moc smysl.

Praktický tip: Vydávat se na cestu do zahraničí bez cestovního pojištění je krajně nezodpovědné a riskantní. Proto si sjednejte cestovní pojištění, ať nemusíte při cestě nic řešit. Navíc nemusíte sami vyhledávat jednotlivé nabídky, vše za vás zařídí osvědčený pomocník, online kalkulačka cestovního pojištění.

  Sjednat cestovní pojištění do Polska

Lidl a Biedronka

Ceny v Polsku jsme zjišťovali v obchodech Lidl a Biedronka 24. 5., přičemž do tabulky jsem dali vždy tu nejnižší. Mezi oběma obchody jsme nezaznamenali žádný zásadní rozdíl v ceně a neřešili jsme nějaké akce nebo slevy. Ještě musíme upozornit, že Polsko zavedlo od 1. února letošního roku nulové DPH na základní potraviny, čímž má dojít k omezení inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen vyskočil na 7,8 %, což je nejvíce za posledních 20 let.

Ceny potravin v Polsku

ArtiklCena v PLNCena CZKObchod
Rýže bílá 1 kg4,5924,03Biedronka
Mléko polotučné 1 l3,2917,22Biedronka
Voda neperlivá 1,5 l0,995,18Lidl
Coca-cola 2 l9,8951,78Lidl
Pivo Plzeň v lahvi nebo v plechu 0,5 l7,4939,21Lidl
Chléb toastový světlý 500 g4,2822,41Lidl
Vejce velikosti M 10 kusů7,4939,21Lidl
Brambory 1 kg3,7919,84Lidl
Banány 1 kg6,9936,59Lidl
Kiwi ve vaničce 1 kg9,9952,3Biedronka
Kuřecí prsa 1 kg32,99172,71Lidl
Rada na závěr: Rádu byste letos vyjeli na zahraniční dovolenou do Polska, ale váháte kvůli možným rizikům spojeným s cestou? Pokud si sjednáte připojištění, případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) vám pokryje a vy si tak užijete dovolenou bez obav. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Biedronka, Lidl.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.
Jirka, 20. 6. 2023 13:56
Ahoj, nevím kde jste nakupovali, ale já byl ve čtvrtek v Biedrunce a ceny byly trochu jinde. Třebe zrovna kuřecí prsa za 81 Kč a brambory nové 11. Kotleta 71 a mohl bych pokračovat
Jakub Mokříš, 20. 6. 2023 15:31
Dobrý den, obchody, které jsme navštívili jsou v tabulce uvedeny. Jedná se o Biedronku a Lidl.

Podobné články