PRÁCE 🧰

Do Polska na pláž si pořiďte zábranu proti větru

16. 8. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Balt je v tuto dobu asi jedno z nejlepších míst pro dovolenou u moře. Nejsou tam nesnesitelná vedra, moře už je prohřáté, jediným problémem zůstává vítr, který tam vane prakticky pořád.

Jak se bránit proti větrům v Polsku

Že je na polském pobřeží větrno, ví snad každý, kdo tam kdy zavítal. Fouká prakticky neustále, mění se jenom intenzita větru, který obvykle k večeru trochu zeslábne. Je dobré na to myslet předem a vyhnout se tak překvapení, protože i když člověk vyleze z moře o teplotě 20 nebo 22 °C a a pak se větru vystaví, je to malinko nepříjemné.

Z tohoto důvodu najdete na polských plážích rodinky i jednotlivce, kteří se před větrem chrání paravány. Jsou to textilní vertikální zábrany na tyčkách zapíchnutých do písku. Vztyčený paraván poskytuje jakési závětří. Používají se někdy i plážové stany, které jsou velmi lehké a z jedné strany otevřené. Jejich nevýhoda je, že se z nich hůře dostává písek, nicméně fungují i jako ochrana před sluncem, takže si je oblíbily rodiny s dětmi.

Balt a jeho počasí

Počasí je na polském pobřeží ovlivňováno hned několika systémy. Nejzásadnějším je oblast nízkého tlaku v Severním Atlantickém oceánu, ale je to i systém vysokého tlaku, který sahá k Azorským ostrovům. Do toho se míchá ještě euroasijský tlakový systém. Počasí je tak v této oblasti docela nevyzpytatelné a dost často se liší od předpovědi.

Balt a jeho počasí

Zmíněný vítr je způsoben velkými teplotními rozdíly mezi pevninou a mořem. Zatímco voda má většinou 18-23 °C, pevninská část je rozpalována slunečními paprsky na teploty klidně o 10 stupňů vyšší. V takovém případě vane vítr směrem z moře na pevninu. V noci se někdy pevnina ochladí natolik, že má teplotu nižší než mořská voda, takže se směr větru obrací.

Kdy vyrazit na Balt?

V České republice obvykle bývá nejstabilnější počasí v průběhu srpna, což však na severu Polska úplně neplatí. Výhodou však je v tuto dobu už prohřáté moře, které je v první polovině letní sezóny trochu studené a jeho teplota je většinou do 20 stupňů. V druhé polovině sezóny je voda už teplejší, protože do sebe naakumulovala dostatek tepla. Ideální je tedy druhá polovina srpna, případně hned začátek září. Pak už přichází pomalu podzim a s ním ochlazení, které teploty vzduchu dramaticky snižuje.

Jak řešíte větrné počasí na plážích vy? Dejte nám vědět v komentářích!

Zdroj info: marinefinland, masterpage.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články