PRÁCE 🧰

Ústí nad Svinou je velmi levná varianta dovolené u moře

5. 7. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Informace na cestu do Polska

Zaměřili jsme se na to, jak se dostat k moři co nejlevněji. Z Prahy tam dojedete za půlden, takže když si přivstanete, tak chvíli po obědě už se můžete koupat v moři.

Nejlevnější dovolená u moře? Zkuste Svinoústí

Skoro nebližší moře z ČR

Polské Ústí nad Svinou je jedno z nejbližších letovisek, pokud se vám nechce nikam daleko. Záměrně jsme přeskočili reálně nebližší Jasienicu, která je sice ještě o něco blíž, ale moře spíš připomíná. Proto bychom raději volili Svinoústí.

Nejkratší cesta vede přes Německo, až na samém konci přejedete hranice a dostanete se do Polska. Z Prahy vyrazíte na Drážďany, potom na Berlín, který objedete z východu, potom zamíříte po A11 na sever. Z této komunikace pak je potřeba sjet na A20 směrem na Lübeck/Stralsund/Prenzlau. Následuje sjezd na Pasewalk a pokračuje se po silnici 109. Za Anklamem sjedete ze 109 na 110 s po ní pak stačí pokračovat až do Ústí nad Svinou. Abychom byli přesní – cestou překročíte státní hranici Německo–Polsko a z německé silnice 110 se stane polská silnice 93.

Dálniční poplatky a náklady na cestu

Cesta osobním autem přes Německo má obří výhodu – neplatíte žádné dálniční poplatky, mýto ani dálniční známku. Prostě je to zdarma. I to dělá ze Svinoústí velmi atraktivní destinaci především cenou.

Co se týče paliva, pak cesta tam a zpět je dohromady 1161 kilometrů. Pakliže pojedete benzínovým autem se spotřebou 7 litrů paliva na sto kilometrů, tak dáte při současných cenách paliva (počítáme 37 korun/litr) za cestu do Ústí nad Svinou a zpět 3007 korun. Za cestu na dovolenou k moři to není vůbec vysoká cena!

Tip na cestu: Přesvědčili jsme vás a rozhodli jste se vyrazit do Polska k moři? Neriskujte a sjednejte si cestovní pojištění. To vás ochrání před neočekávanými událostmi, které dokážou nejednoho vykolejit. Využijte online kalkulačku cestovního pojištění a ušetřete si čas i nemalé finance. 

  Srovnání nabídek cestovního pojištění

Ubytování Ústí nad Svinou

Pakliže potřebujeme ubytovat dva dospělé a dvě děti, nabídne Airbnb možnosti od zhruba 2,5 tisíc za noc. Kolem 3,5 tisíce už začínají nabídky se dvěma oddělenými ložnicemi, nicméně ty už jsou na termíny v hlavní sezóně dost probrané. Booking nabídne ubytování na týden pro čtyřčlennou rodinu v ceně od zhruba 20 tisíc korun. Většinou se však bude jednat o apartmány, hotely jsou dražší, což v souvislosti s levnou dovolenou asi nemá moc smysl řešit. Na druhou stranu – v Polsku jsou levnější potraviny než u nás a dají se samozřejmě najít i dostupné restaurace.

Vyhledat ubytování u Baltského moře

Vyhledat ubytování na Booking.com
Zdroj info: airbnb, booking.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články