PRÁCE 🧰

Polské restaurace nejsou nikterak drahé, naopak

23. 6. 2023 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Příprava na cestu do Polska

Na krátkém výletu k polskému letovisku jsem samozřejmě nezapomněl navštívit restauraci a zjišťoval jsem, na kolik vyjde taková večeře pro jednoho.

Ceny v restauracích v Polsku – Gdaňsk

Velká večeře do pětistovky

Jako všude po světě, i v Polsku je samozřejmě v restauračních zařízeních určitý cenový rozptyl. Záleží hodně na kvalitě a hodnocení daného místa. Pro večeři jsem vybral restaurant v centru města, navíc s velmi dobrým hodnocením. Jak už jsem psal v jednom článku, tak mě večeře vyšla v přepočtu na 94,84 zlotých, tedy dle tehdejšího kurzu 499 korun. Za to jsem dostal točeného kozla, velkou porci smažených pirohů, předkrm a jablkový koláč. Odcházel jsem přejeden, a to je u mě spíš výjimka, protože jsem zvyklý konzumovat dost velké porce. Jídlo v běžné restauraci v ČR pro mě představuje zhruba polovinu uspokojivé porce.

Pivo může vyjít draho

Spropitné si obsluha započítala sama, a to ve výši 8 % z celkové ceny. Škoda, sám bych dal více, mám ve zvyku nechávat minimálně 10, častěji však 15 %. Na účtence mě lehce šokovala cena piva, které vyjde v přepočtu na 94 korun. A jak jsem zjistil, nebyla to výjimka a například jedno plzeňské točené vyjde o kousek dál, v podniku Riverside Dym i Ogień, ještě o něco dráž, stejně jako polské pivo Książęce Złote Pszeniczne.

Víno a káva

Holdujete-li vínu, počítejte v centru s cenou za dvě deci 20-25 zlotých (105-130 korun), v restauracích mimo centrum se dostanete až na polovinu. Espresso vyšlo ve mnou navštíveném podniku na 13,96 zlotých, což je 73 korun, ale není zase takový problém, najít podnik, kde bude káva podobně drahá jako u nás, tedy do 10 zlotých (52 korun).

Praktický tip: Kromě piva vás můžou v Polsku přijít draho i různé neočekávané události spojené s cestou. Proto se před odjezdem vyplatí sjednat cestovní pojištění. Jednotlivé nabídky pojišťoven za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

  Porovnat cestovní pojištění do Polska

Pizza

Pakliže byste měli chuť na pizzu, byla mi doporučena restaurace La Sicilia, kde Margerita stojí 30 zlotých, což je 157 korun. Dražší pizzy stojí kolem 40 zlotých, tedy asi 210 korun. Velmi lidová je zde i cena espressa, a to 6 zlotých, což je 31 korun.

Rady na závěr

Kdo se chce v Polsku kvalitně stravovat v restauracích, nebude mít problém. Porovnání s Chorvatskem chystáme, nicméně subjektivně vnímáme, že kvalita je minimálně v Gdaňsku dost vysoká a ceny nikterak přemrštěné. Než se však někam vydáte, doporučujeme projít si hodnocení na internetu, případně se zeptat místních, což jsem udělal já. Navedli mě nejen na skvělé pirohy, ale i na kávu a perfektní dortík v cukrárně. Dorozumívacím jazykem na severu je spíše angličtina, než čeština.

V části restaurací to funguje podobně jako u nás – mají polední menu, kde je za výhodnější ceny třeba pět jídel. Doporučujeme podívat se už z domova poblíž místa ubytování přes internet. Každý solidní podnik má webové nebo alespoň facebookové stránky, kde menu najdete i s cenami.

Zkoušeli jste někdy restaurace v Polsku? Jak jste byli spokojeni? Dejte nám vědět v komentářích!

Rada na závěr: Pokud sem cestujete autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež se mohou na cestě objevit. Patří sem například havárie, vandalismus nebo krádež vozidla. Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Šárka, 23. 7. 2023 9:05
Přes oběd můžu v Gdaňsku doporučit i klasické samoobslužné jídelny s táckem. V centru je pěkná jídelna i s venkovní zahrádkou v ulici Stagiewna. Nese název Mleczny bar a oběd pro 3 lidi (hlavní chod) + pití nás vyšel do 100 zl.
Pavel, 16. 7. 2023 23:43
S restauracemi v PL mám ty nejlepší zkušenosti,kvalita i cena super. Porce 2x větší než u nás.

Podobné články