PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky v Polsku (2022)

23. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

Chcete natankovat v Polsku levněji než u nás? Pozor na dálnice, aby se vám cesta pro levný benzin zbytečně neprodražila.

Dálniční poplatky Polsko

V Polsku jsou místo normální dálniční známky, jakou známe u nás, poplatky za průjezd dálnicemi vybírány prostřednictvím mýtného přes mýtné brány. Platba v mýtných branách je umožněna jak hotově - polským zlotým, eurem i americkým dolarem, tak i kreditní a běžnou platební kartou. Pro osobní automobily do 3,5 tuny jsou však zpoplatněny jen některé dálniční úseky, do kterých patří například dálnice A1, A2 a A4.

Dálniční poplatky v Polsku

Řidiči nákladních automobilů a autobusů poplatky v mýtných branách neplatí, jsou povinni se zajistit novým automatickým mýtným systémem e-TOLL. S automobilem do 3,5 tuny projedete většinu polských dálnic bez zastavení u mýtné brány. Existují pouze tři úseky, kde za polské dálnice musíte s automobilem nebo motocyklem platit. Mezi tyto úseky patří:

Dálnice A1: Rusocin (Gdaňsk), Stanisławie, Swarożyn, Pelplin, Kopytkowo, Warlubie, Nowe Marzy, Lisewo, Lubicz, Nowa Wieś (Toruň)
Dálnice A2: Konin, Września, Poznań, Nowy Tomyśl
Dálnice A4: Wroclav, Katovice, Myslowice, Jaworzno, Chrzánóv, Kreszowice, Kraków

Dálnice A2 mezi městy Łódź a Konin a A4 mezi městy Sośnica a Wrocław mají od prosince roku 2021 zavedený takzvaný free flow systém, kdy je mýtné možné platit přes mobilní aplikaci, OBU nebo ELS jednotku, nebo prostřednictvím systému eToll (dříve ViaToll).

Věděli jste, že: Při cestě do Polska můžete ušetřit nemalé finance srovnáním cestovního pojištění online? Proč se vyplatí srovnávat pojistky jsme pro vás sepsali v samostatném článku. Kvalitní cestovní pojištění můžete uzavřít snadno a rychle přes online kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články