PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy v Polsku

1. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině Cesta do Polska Dopravní předpisy v Polsku

Chystáte-li se do Polska na služební cestu nebo na dovolenou, doporučujeme se seznámit s dopravními předpisy. Pokuty za překročení rychlosti nebo nedodržování pravidel bývají vysoké.

Dopravní předpisy Polsko

Polsko se stává stále oblíbenější destinací nejen pro české turisty. Chystáte se na dovolenou do Polska, měli byste se seznámit se změnami v legislativě v sekci dopravní předpisy. Vyvarujete se tím zbytečně vysoké pokuty.

Změna dopravních předpisů v Polsku

A jakých změn se to týká? „Řidič bude povinen pozorněji sledovat nejen přechod pro chodce, ale i jeho okolí a musí umožnit podmínky pro bezpečný přechod pro chodce přes vozovku, kteří se nachází na přechodu pro chodce a pro ty, kteří na něj vcházejí.” To znamená, že řidič bude muset před přechodem sundat nohu z plynu a dát přednost chodci, který se již na přechodě nachází nebo teprve vstupuje.

V osídlených oblastech jste kdysi v noci mohli jezdit rychlostí 60 km/h, ale nyní je rychlost sjednocena na 50 km/h. Podle výzkumu dochází k rozdílu prodloužení brzdné dráhy mezi rychlosti 50 a 60 km/h a také k většímu počtu dopravních nehod. Řidiči v Polsku se také budou muset naučit dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly. Znamená to, že jedoucí řidič 120 km/h bude muset dodržovat poloviční vzdálenost své rychlosti, tedy 60 metrů. Pokud nezastavíte na pokyn policisty, nově vám může hrozit až pět let vězení.

Rychlostní limity v Polsku

  1. Nejvyšší povolená rychlost v obci: 50 km/h
  2. Nejvyšší povolená rychlost mimo obec: 90 km/h
  3. Nejvyšší povolená rychlost na dálnici: 140 km/h

Dopravní předpisy v Polsku

  1. Celodenní svícení
  2. Povinnost pro všechny osoby ve vozidle používat bezpečnostní pás
  3. Dítě do výšky 150 cm musí sedět v autosedačce
  4. Tolerance alkoholu 0,2 promile

Povinná výbava v Polsku

  1. Hasící přístroj
  2. Lékárnička
  3. Vesty pro všechny osoby ve vozidle

Pokud překročíte povolenou hladinu alkoholu v krvi, podle předpisů má polská policie právo zadržet řidičský průkaz.

Náš tip: Pakliže vyrážíte letos autem do sousedního Polska, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. Bude vám krýt na cestách záda a můžete se na něj při správně nastavených limitech plně spolehnout. Pro ušetření nemalých financí využijte kalkulkačku cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění do Polska

Zdroj info: Kodeks-drogowy.dlakierowcy, Prawo-jazdy-360.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články