PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy Chorvatsko

1. 6. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině

Oblíbeným dovolenkovým rájem Čechů je bezpochyby Chorvatsko. Každoročně do země přijíždí několik desítek tisíc lidí. Aby dovolená proběhla v pořádku, je vhodné dodržovat dopravní předpisy dané země.

Dopravní předpisy Chorvatsko

Články na téma dopravní předpisy v zahraničí:

  1. Dopravní předpisy Rakousko
  2. Dopravní předpisy Německo
  3. Dopravní předpisy Chorvatsko - právě čtete
  4. Dopravní předpisy Maďarsko
  5. Za překročení rychlosti bude v Rakousku hrozit zabavení auta
  6. Co vám u nás projde a v zahraničí ne?
  7. Co rakouští a němečtí policisté neodpouštějí?
  8. Bizarní zákony v Německu
  9. Jak vysoké pokuty vám hrozí při porušení dopravních předpisů v Rakousku? - již brzy

Možná, že i vy letošní léto vyrážíte na dovolenou k moři. Při této příležitosti nezapomeňte zkontrolovat stav svého vozu, aby se po cestě nic nepokazilo a kdyby náhodou, tak cestovní pojištění vás zachrání. Samozřejmě je nutné, aby se pojistka vztahovala i na automobil a zahrnovala asistenční služby. Když se pak cokoli stane, snadno to vyřešíte.

Koronavirus

Všichni dovolenkáři, ať už očkovaní nebo ne, se do země dostanou bez větších obtíží. Jediné, co vás možná na hranicích zdrží, bude kontrola vozu. Jinak nemusíte vyplňovat žádný příjezdový formulář, ani předkládat důkaz o bezinfekčnosti. Ačkoli i tak doporučujeme, abyste si přibalili do tašky alespoň dezinfekční gel. Pokud se nebudete cítit dobře, je vhodné si test udělat, abyste předešli případnému šíření nákazy.

Dokumenty

Každý řidič by měl mít v pořádku své doklady. To znamená platný řidičský průkaz, technický průkaz a také zelenou kartu. Pokud například zelenou kartu nebudete mít, musíte na hranicích zaplatit pojistné – to bude samozřejmě o dost dražší. Pro cestu vám stačí standardní řidičský průkaz, avšak pokud jedete do Chorvatska vlakem nebo přiletíte letadlem a auto si budete chtít půjčit na místě, pak je vhodnější mít u sebe mezinárodní řidičák. Je vhodné mít pro cestu rovněž uzavřené cestovní pojištění.

Kdo bude mít v plánu si z Chorvatska odvést nějaké lihoviny nebo tabák, musí počítat s omezeným množstvím. Například čtyři litry vína nebo 200 kusů cigaret.

Náš tip: Vyražte letos do Chorvatska s pocitem, že jste připraveni se vším všudy a sjednejte si cestovní pojištění. Při správně nastavené pojistce vás žádné nečekané události na cestách nepřekvapí. Pro porovnání nabídek můžete použít kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejvýhodnější cestovní pojištění do Chorvatska

Předpisy

Omezení rychlosti na pozemních komunikacích je ve stejném režimu jako v Česku. Pro připomenutí to je 130 km/h na dálnici, 90 km/h na okresní silnici, 50 km/h v obci a 110 km/h na silnici pro motorová vozidla. Dálniční známka se platí v podobě mýtného a to vždy za konkrétní ujetý úsek.

Chorvatsko je rovněž benevolentní země, kde si k obědu můžete dát jedno pivo. Existuje zde tedy tolerance alkoholu a to 0,5 promile. To se ale netýká mladých (do 24 let) a profesionálních řidičů, pro které platí nulová tolerance. Děti do 150 centimetrů výšky musí mít svou autosedačku a to bez ohledu na věk potomka.

Pozor by si měli dávat řidiči, kteří jezdí Chorvatsko na jeden zátah nebo vyrážejí do dovolenkového ráje přes noc. Každoročně se v zemi stanou vlivem únavy a mikrospánku desítky dopravních nehod, které ne vždy končí šťastně. Pokud jste tedy unaveni, raději dělejte po cestě více zastávek nebo se při řízení střídejte.

Sankce

Každý, kdo se vědomě bude dopouštět dopravních přestupků, by také měl počítat s tím, že sankce jsou v Chorvatsku vysoké. Pozor především na rychlou jízdu, neboť měřící radary bývají umístěné na mnoha úsecích, i tam, kde byste to zrovna nečekali.

  • překročení rychlosti o 10 km/h – 300 HRK
  • překročení rychlosti do 30 km/h – 500 HRK
  • překročení rychlosti do 50 km/h - 700 HRK
  • překročení rychlosti nad 50 km/h – 2000 HRK, včetně zákazu řízení
  • nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovce – 500 HRK
  • nebezpečné předjíždění – 300 HRK
  • předjíždění zprava – 700 HRK
  • jízda na červenou – 1000 HRK, včetně zákazu řízení
  • použití mobilního telefonu – 500 HRK
Dobrá rada na závěr: Máte rádi pocit absolutní jistoty a připravenosti? Pokud je vaše odpověď ano, radíme vám si sjednat připojištění, jež vám bude na cestách krýt rizika jako je porucha nebo vandalismus. Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: ÚAMK.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články