PRÁCE 🧰

Dopravní předpisy na Slovensku

24. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dopravní předpisy v cizině Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Dopravní předpisy na Slovensku

U našich bratrů na jihovýchodě byste měli dodržovat veškerá pravidla silničního provozu, jinak hrozí, že místo dovolené do Tater budete muset zaplatit tučnou pokutu za rychlost a další dopravní přestupky.

Dopravní předpisy Slovensko

Slovensko je krásná země, která toho má hodně co nabídnout. Češi nejčastěji vyrážejí do Tater, kde je skvělá horská turistika. Když se zadaří a počasí dopřeje, je možné dojet lanovkou třeba na Lomnický štít. V létě jsou oblíbené termální lázně a v neposlední řadě možnost zažít pořádnou gastroturistiku - obzvlášť pro ty, kteří nedrží nějakou dietu.

Koronavirus

Na Slovensko mohou cestovatelé vstoupit bez komplikací. Jediné co zůstalo v platnosti je nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních. Není tedy nutné vyplňovat ani příjezdový formulář. Neočkovaní turisté už nemusí podstupovat karanténu.

Dokumenty

Před cestou si zkontrolujte stav vozidla. Je potřeba doplnit kapaliny a zejména zkontrolovat hladinu motorového oleje. Pokud svítí nějaké kontrolky, které nemají, je vhodné problém vyřešit v českém autoservisu. Platná technická kontrola vozidla by měla být samozřejmostí. U sebe nezapomeňte na řidičský průkaz, zelenou kartu a také doklad od auta, tedy malý technický průkaz.

Mohlo by se vám hodit: Jestliže vyrážíte letos na Slovensko na pracovní cestu, road trip, dovolenou nebo za jakýmkoliv jiným účelem, neopomeňte sjednání cestovního pojištění. Abyste nemuseli zdlouhavě porovnávat veškeré nabídky ručně, využijte online kalkulačky cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění na Slovensko

Předpisy

Co se týká povolených rychlostí, tak ty jsou stejné jako u nás. Tedy 130 na dálnici, v obci 50 km/h a mimo obec devadesátka. Na Slovensku rovněž platí nulová tolerance alkoholu, jinak hrozí vysoká pokuta. A co se týká silničních pravidel, jsou ve většině případů stejná jako u nás v Česku. Tedy například dodržovat rychlost, neparkovat, kde se nemá a především netelefonovat za jízdy.

Pro jízdu na dálnici je nutné zakoupit elektronickou dálniční známku. Tu lze koupit pro osobní automobily na 10 dní (10 euro), 30 dní (14 euro) a 365 dní (50 euro). Povinnost je mít ve vozidle dětské autosedačky a to pro všechny děti do 12 let, které zároveň nesmí sedět vepředu. Podsedák je možný pouze pro děti, které měří více než 125 centimetrů a jejich váha je vyšší než 22 kilogramů.

Sankce

  • Jízda na červenou – 60 euro
  • Řízení bez platných dokladů – 30 euro
  • Telefonování za jízdy – 60 euro
  • Řízení pod vlivem návykových látek – správní řízení
  • Použití antiradaru - 150 euro
  • Pokuta za rychlost – od 20 do 650 euro
Příprava na 100 %: Vyhrálo u vás letos Slovensko a chtěli byste na dovolené provětrat svoje auto? Sjednejte si i připojištění, které vás ochrání před případnými riziky jako je porucha nebo krádež. Zmíněná rizika můžete buď připojistit jako součást cestovního pojištění, nebo využijte krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Autoklub, ÚAMK, Besip.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články