PRÁCE 🧰

Kontrola hladiny oleje v motoru

9. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Problémy (oleje) Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Motorový olej je důležitou provozní kapalinou ve vašem automobilu. Používá se jak mazivo v motorech vozidel. Olej je v motoru stejně důležitý jako palivo, jelikož zajišťuje mazání celého motoru a bez něj byste ujeli maximálně pár kilometrů, než by se celý motor zadřel. Tyto oleje zároveň plní funkci chladiva, funkci těsnicí, čisticí a chrání dutiny motoru před korozí. Víte, jak správně kontrolovat hladinu oleje ve svém autě?

Kontrola hladiny oleje v motoru

Kontrolka oleje

Již z autoškoly by měl každý řidič vědět, jak má zkontrolovat hladinu oleje. Pokud si to však nepamatujete nezoufejte, není to vůbec složitá činnost. U mnoha aut se zobrazí kontrolka nedostatku oleje v motoru, která řidiče upozorní, že olej klesl pod určitou hladinu.

Kontrolka oleje

Nabídka motorových olejů různých značek

Postup kontroly hladiny oleje v motoru

Prvním důležitým bodem je, abyste vypli motor, počkali až zchladne a než olej steče zpět do vany. Podle některých odborníků je tato doba nad 20 minut.

Dále je také potřeba, abyste své auto postavili na rovnou plochu. Nejlépe tedy na cestu. Bez toho by totiž hladina oleje v motoru mohla být značně zkreslená.

Dále je potřeba otevřít a zajistit kapotu a najít měrku oleje. Pokud si nejste jistí, kde se tato měrka nachází, poradí vám manuál, který jste obdrželi ke svému automobilu. U většiny vozidel ji však snadno najdete podle barevné rukojeti. (Pozor! - Většina nových aut je vybavena elektronickým senzorem oleje, který vás varuje vždy, když se hladina motorového oleje blíží minimální bezpečné úrovni, tyto auta jsou již bez olejové měrky.)

Měrku poté nešroubujete, pouze zatáhněte za ucho měrky ve směru od motoru k sobě (popřípadě nahoru). Stačí ji jen povytáhnout.

Je potřeba mít po ruce nějaký hadřík, je možné použíti papírový kapesník, kterým měrku utřete. Měrku znovu zasunete zpět do motoru a vytáhnete. 

Kontrola hladiny oleje v motoru

Hladina oleje by se měla nacházet mezi ryskami MIN a MAX. Ideální stav je lehce nad polovinou. Pokud je potřeba, doléváme olej stejné viskozity, které již v autě máte. Víčko pro dolévání je označené olejničkou. Při dolévání by hladina neměla překročit rysku MAX. U dolévání motorového oleje platí, že méně je více. 

Zdroj médií: pixabay.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články