PRÁCE 🧰

Olej v motoru: Jak často kontrolovat a proč je to důležité?

8. 10. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Problémy (oleje) Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Olej v motoru je důležitou provozní kapalinou, která plní několik funkcí, včetně mazání, chlazení, těsnění a ochrany před korozí. Jak často kontrolovat jeho hladinu?

Kontrola oleje v motoru

Kontrolka oleje

Kontrolka oleje je důležitým varovným symbolem, který řidiče upozorní na nízkou hladinu oleje v motoru. Pokud se kontrolka rozsvítí, je důležité zastavit a zkontrolovat hladinu oleje.

Olej v motoru: Jak často kontrolovat a proč je to důležité?

Jak zkontrolovat olej?

Kontrola hladiny oleje je jednou z nejjednodušších údržbových činností, kterou můžete pro svůj vůz provést.

  • Zastavte na rovné ploše (pokud byste stáli v kopci, hladina oleje v motoru bude značně zkreslená)
  • Vypněte motor a počkejte, až vychladne a olej steče zpět do vany (podle některých odborníků je tato doba nad 20 minut)
  • Otevřete a zajistěte kapotu
  • Najděte měrku oleje. Měrka oleje je obvykle umístěna na boku motoru a má barevnu rukojeť (nejčastěji oranžovou, žlutou nebo červenou – avšak pozor – většina moderních vozidel je dnes vybavena elektronickým senzorem hladiny oleje, který vás informuje v okamžiku, kdy se hladina motorového oleje přiblíží minimální bezpečné úrovni. Tato vozidla již nevyužívají tradiční olejovou měrku.
  • Vyndejte měrku oleje (nešroubujte, pouze zatáhněte) a otřete ji čistým hadrem, nebo papírový kapesníčkem
  • Vložte měrku oleje zpět do motoru a počkejte několik sekund.
  • Vyndejte měrku oleje znovu a přečtěte si hodnotu hladiny oleje.

Normální hladina oleje je mezi značkami MIN a MAX. Pokud je hladina oleje v motoru pod značkou MIN, doplňte olej do správné hladiny. Pokud je potřeba, dolejte olej stejné viskozity, kterou již v autě máte. Olej je třeba doplnit do nádobky, jejíž víčko je označeno olejničkou. Hladina oleje by neměla nikdy překročit hranici rysky MAX.

Jak často kontrolovat hladinu oleje v motoru?

Většina výrobců doporučuje kontrolovat hladinu oleje po každém tankování paliva nebo po každých 500 až 1000 najetých kilometrech. Nízká hladina oleje v motoru může vést k vážnému poškození motoru, včetně jeho zadření.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články