PRÁCE 🧰

Pokuta za rychlost na Slovensku

10. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Pokuty ze zahraničí Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Dopravní předpisy na Slovensku

Země brynzy a halušek je na dodržování dopravních pravidel vcelku přísná. Každý řidič, který je poruší a bude přitom chycen, se musí připravit na zaplacení pokuty.

Pokuta za rychlost na Slovensku

Před odjezdem do zahraničí by se měl motorista informovat, jaké platí rychlostní limity v dané zemi, aby se vyhnul pokutě. Modernější auta na ně při překročení hranic upozorňují sama. Překročení rychlosti je totiž jedno z nejčastěji porušovaných dopravních pravidel v cizině. A je také samozřejmě velmi výnosným přestupkem pro úřady. Policisté vás mohou změřit při jízdě, stejně tak rychlost může zaznamenat radar, například ve městě. Povolená rychlost na Slovenku je stejná jako u nás. Tedy padesátka v obci, mimo ni devadesátka a na dálnici můžete jet až 130 km/h.

Doporučení Portálu řidiče: Vyrážíte na pracovní cestu, výlet nebo dovolenou na Slovensko? Nepodceňte svou cestu a sjednejte si cestovní pojištění online. Abyste nemuseli sáhodlouze hledat jednotlivé nabídky, využijte chytré kalkulačky cestovního pojištění.

  Výhodné cestovní pojištění na Slovensko

Řidiči by tak měli dát nohu z plynu. Na Slovensku nejsou až tak vysoké sankce jako třeba v Rakousku, ale i tak to umí rozpočet zasáhnout. Kdo nechce riskovat, měl by na to vždy myslet. Při chycení si nechte výmluvy stranou a nespoléhejte ani na promlčení přestupku. Pokud přijde výzva poštou domů, měli byste ji zaplatit. Kolikrát si totiž můžete při ignorování zadělat na velký problém a sankce se o to navýší.

Letos se Slováci dočkali novelizace zákona, a tak se zdražily pokuty za rychlost. Změny začnou platit od 15. července, kdy všechny přestupky za rychlost půjdou automaticky do správního řízení, takže bude nutné počítat s vyšší sankcí, než kdybyste platili na místě. Aktuálně za pokutu za rychlou jízdu na Slovensku můžete dostat od 15 do 800 euro dle závažnosti deliktu.

Rada řidičům: Abyste na svých zahraničních cestách nemuseli platit víc než by vám bylo milé, sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: BESIP.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články