PRÁCE 🧰

Jak zaplatit pokutu převodem do Rakouska

17. 12. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Pokuty ze zahraničí

Jak řešit a zaplatit pokutu z Rakouska a jaká je promlčecí doba, než se vydáte opět do stejné země?

Pokuta z Rakouska a její promlčení

Články na téma pokuta ze zahraničí:

  1. Pokuta z Rakouska a její promlčení - právě čtete
  2. Jak zaplatit pokutu za rychlost z Německa
  3. Pokuta za parkování ve Slovinsku

Existuje mnoho způsobů, jak se vyhnout pokutě z ciziny. Pravděpodobnost, že před pokutou po návratu domů utečete je zhruba 50%. Některé státy mohou takovéto pokuty dostat až k soudu, jiné je zase předávají soukromým vymahačům. Mezi státy, které dávají závažnější přestupky k soudu patří kromě Rakouska, také Itálie Francie či Německo.

Promlčení pokuty Rakousko

Na pokutu můžete čekat v rozmezí od 10 dní, od spáchání přestupku, až po několik měsíců. Verfolgungsverjährung, česky tedy promlčecí doba v Rakousku je jeden rok (dříve šest měsíců), v některých zemích to však může být až deset let.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos do Rakouska sami, s drahou polovičkou nebo s rodinou? Sjednejte si před cestou kvalitní cestovní pojištění. Výběr navíc nemusí být zdlouhavý a náročný, vše pro vás zajistí kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Rakouska online

Českým řidičům chodí v letním období nejčastěji pokuty z Německa, Chorvatska a Rakouska. Tyto pokuty se pohybují od desítek až po stovky eur. Při odmítnutí zaplacení na místě se vše zpravidla řeší ve správním řízení, kde se přičítají další stovky eur.

Pozor na odmítnutí testu na alkohol v krvi. V Rakousku je takový čin trestný a vychází se z nejtěžšího možného trestu pro alkohol, tzn. min. 2000 eur a odebrání řidičáku na minimálně půl roku.

Pokuta z Rakouska a její promlčení

Mnoho odborníků, a i my se k nim připojujeme, doporučuje zahraniční pokuty co nejrychleji zaplatit. Nejčastěji vám přijde dopis s bankovním účtem, na který máte peníze poslat, tudíž to může být práce na pár minut. 

Pokud si nejste vědomi přestupku a nedostali jste žádný prokazatelný důkaz (například vyfocená SPZ, či výpis z radaru) je možné se proti rozhodnutí odvolat přes právníka. Pokud budete pokutu ignorovat, může to pro vás mít nepříjemné důsledky.

Při další cestě po této zemi budete mít neuhrazenou pokutu, což znamená, že při jakékoli celní nebo policejní kontrole vás v databázi najdou. Rakousko podobně jako Německo podporuje alternativní tresty, neuhrazená pokuta může někdy skončit až vězením. Pokutě se nevyhnete ani na letišti, kde ji budete muset uhradit i s náležitými úroky. Úřady členských zemí se také mohou obrátit na úřady české, aby pokuty uznaly a následně je po vás vymáhaly.

Promlčení pokuty Rakousko

Doporučení Portálu řidiče: Pokud jste se rozhodli do Rakouska vydat autem a chcete být stoprocentně připraveni na vše, co může přijít, včetně poruchy, vandalismu nebo krádeže vozu, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články